Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Trst, Italija, fenomen (Unsplash)

  Gde sve možete kupiti stan JEFTINIJE nego u Beogradu?

  Ukoliko ste u potrazi za nekretninom u Beogradu, ono sa čime ste mogli da se susretnete poslednjih meseci, a i godina, jesu enormno visoke cene kvadrata u gotovo svim delovima grada. 

  Cene stanova, kuća, te parking mesta ne prate životni standard građana, ali tražnje ipak ne manjka. Samo u poslednjem kvartalu 2022. godine zabeležen je porast prodaje nekretnina za 53 odsto u odnosu na isti period 2021. Ukupan iznos od 826.4 miliona evra potrošen je na nekretnine u prestonici.

  Najskuplji kvadrat zabeležen je u Beogradu na vodi, a koštao je više od 10.000 evra, dok se na perifernim delovima grada i dalje mogu naći nekretnine po povoljnijim cenama.

  Turska nudi mnogo više

  Prošle godine smo objavili tekst u kom smo se bavili temom stanova na obali Turske, gde se u poznatim letovalištima mogu pronaći povoljne nekretnine uz samu plažu. Takvi stambeni kompleksi uglavnom poseduju sve što vam je neophodno za komforan život, poput bazena, teretana i dečijih igraonica.

  Najpopularnija mesto za prodaju kuća i stanova strancima su letovališta Alanja i Antalija, ali i manje poznat grad na istoku Turske obale, Mersin.

  U Alanji se u ovom trenutku može pazariti stan u zgradi koja je u izgradnji za 100.000 evra. Stan ima 63 metara kvadratnih, a u sklopu kompleksa se nalaze i svi dodatni elementi, poput bazena i dečijeg igrališta.

  Mersin je nešto povoljniji pa se tamo nekretnine kreću i za manje od 1.000 evra po metru kvadratnom i to opremljene. Cene kuća u ovom turskom gradu se kreću od 1.100 evra pa naviše.

  Poređenja radi, prosečna cena stanova u beogradskoj opštini Zemun iznosi 2.100 evra za kvadrat, dok na Čukarici prosek za kvadrat iznosi 500 evra više.

  Trst sve popularniji

  Danas Trst ne predstavlja u tolikoj meri popularnu destinaciju za šoping kao što je to bilo nekada, ali čini se da postaje raj za sve one koji žele povoljnu nekretninu u ovom Italijanskom gradu. Prema podacima agencija za nekretnine, u 2021. došlo je do povećanja prodaje stanova za 25 odsto.

  Sudeći po oglasima koji se mogu pronaći na sajtovima agencija za nekretnine u Trstu možete kupiti jednosoban ili dvosoban stan po ceni garsonjere u Beogradu.

  Što se cena kvadrata nekretnina u Trstu tiče, one se kreću između 1.250 evra do 3.950 evra. Na cene kvadrata u Trstu najviše utiču opremljenost nekretnine, to da li je ona u novogradnji ili se radi o renoviranoj starogradnji, kao i udaljenost od obale.

  Tako, na primer, možete pazariti stan u luksuznom istorijskom zdanju blizu mora čija cena iznosi 550.000 evra, a kvadratura 210 metara. Renoviran stan od 63 kvadrata košta 135.000 evra, a opremljen je svim neophodnim elementima poput kuhinje, kupatila i osnovnog nameštaja.

  Na jednom od najpoznatijih sajtova za nekretnine u Italiji Immobiliare.it postavljeni su oglasi mnoštva povoljnih stanova, pa za manje od 100.000 evra možete da kupite adaptiran dvosoban stan.

  U beogradskim opštinama se cene starogradnje kojoj su uglavnom potrebna ozbiljna ulaganja, u zavisnosti od lokacije, kreću uglavnom od 1.000 do 5.000 evra.

  Grčka nikad povoljnija

  U 2021. godini su građani Srbije u Grčkoj kupili 15.000 nekretnina, što govori u prilog tome da je ova zemlja mora i sunca veoma popularna kod Srba kada je odluka o kupovini stanova i kuća u pitanju.

  Solun, Grčka (Unsplash)

  Solun, Grčka (Unsplash)

  Naši građani su uglavnom kupovali apartmane na moru, ali ima i onih koji su se odlučili za nekretnine u Atini ili Solunu. Ovaj podatak ne iznenađuje jer se na sajtovima agencija mogu pronaći stanovi od 1.200 evra po kvadratu i to na manje od kilomtar od plaže ili na samoj plaži.

  Prosek cene je od 1.000 do 2.000 evra po kvadratu i to je niži rang cena. To znači da su one u proseku niže nego u prestonici Srbije.

  Ako želite da kupite stan u Grčkoj sem novca potrebno je da nađete i dobru agenciju koja će posredovati u kupovini. Iako je mogućnost duple prodaje minimalna, agencije imaju prevodioce, pravnike, kontakte sa notarima.

  U poznatim letovalištima, pored apartmana, možete kupiti i kuću sa lepo uređenim dvorištem, a cene se uglavnom kreću od oko 1.500 evra po kvadratu pa naviše.

  Francuska rivijera

  Jedna od destinacija za koju se naši građani opredeljuju za kupovinu nekretnina, doduše u nešto manjoj meri, jeste Nica. Južna francuska obala najčešće je cilj onih sa malo dubljim džepom, ali postoji mogućnost da za gotovo isti novac, kao u nekoj od centralnih beogradskih opština, pazarite stan u Nici.

  Nenamešten stan, oko 50 metara kvadratnih, u širem centru Nice košta od 200.000 do 250.000 evra. Novije nekretnine, kojima nije potrebno nikakvo ulaganje su malo „jače“ sa cenama, ali ne prelaze 400.000 evra.

  Nica, Francuska (Unsplash)

  Nica, Francuska (Unsplash)

  Izvor: BIZLife/Mladen Stanković

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE