Država oštetila poslodavce

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Država oštetila poslodavce

  Od 1. januara počinje da važi nova minimalna cena rada od 155 dinara po satu, koja je od dosadašnje veća za 12 dinara.

  Upravo će na osnovu novog uvećanog minimalca poslodavci biti dužni da obračunavaju svaku uplatu posle tog perioda, čak i onu za decembar, iako je zaključno sa 31. decembrom na snazi stari minimalac od 143 dinara.

  Poslodavci zbog toga smatraju da su oštećeni jer ih, s jedne strane, država tera da završe obračun za decembar iako mesec nije završen, ili da u januaru plate poreze za 8,6 odsto uvećane zarade.

  Obračun za decembar tekuće godine ne treba da se plaća po novoj ceni. Pritom, ovim se ne zahvataju samo decembarske plate, nego i sve zaostale, što znači da se na sve to plaća za 8,6 odsto više, odnosno toliko više prihoda će država da ima, kaže za Danas vlasnik Modusa Milan Knežević.

  On napominje kako je to perfidna igra u kojoj država naplaćuje poslodavcima više i to za period u kom zakon nije važio.

  Poslodavci će tako državi plati više za poreze i to za period u kom Zakon koji su usvojili nije važio. Zar treba da završavamo obračune za mesec i pre nego što se on završi, ističe Knežević. Kad god ne poveća neoporezivi deo, napominje, država ustvari povećava svoj prihod.

  Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da bi bilo u redu da se obračun odnosi na one mesece u kojima je zarada isplaćena.

  Ne znam kako su obračunavali, ali je nepravedno jer bi kalkulacije trebalo da se prave na osnovu postojećeg stanja. Ako je minimalac u decembru 143 dinara, onda nije u redu da se plaća 10 odsto više za poreze, ističe Atanacković za Danas.

  On napominje kako je praktično nemoguće obračunati zarade u decembru jer mesec nije završen i ne zna se koliko će biti radnih sati. “Svakako nije u redu, ne vidim pravi razlog zbog čega je tako nešto urađeno”, kaže Nebojša Atanacković.

  Iznos minimalne zarade trenutno je 24.882 dinara, a od 1. januara biće 27.022 dinara. U Srbiji prema nekim procenama između 300.000 i 350.000 ljudi rade za minimalac.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE