Dok Nemačka zove radnike, Srbija sprema plan

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dok Nemačka zove radnike, Srbija sprema plan

  Dok Nemačka širom otvara vrata za stručne kadrove iz ovog regiona, Srbija sprema odgovor u vidu radne grupe, koja će se baviti podsticajima za ostanak mladih stručnjaka u Srbiji, kaže ministar za rad Zoran Đorđević.

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, u intervjuu za Sputnjik, između otalog je izneo plan kako Srbija da spreči odlazak radne snage u susret nedavno usvojenom zakonu kojim Nemačka otvara vrata za stručne kadrove iz zemalja van Evropske unije.

  “Nije samo Nemačka, nego i sve razvijene zemlje vape za kvalitetnom radnom snagom. A mi moramo da budemo blagovremeni u reakcijama i namerama da zadržimo ne samo mlade, nego generalno sve naše građane da ostanu u Srbiji. S druge strane, da vratimo ljude koji su otišli.”

  Zoran Đorđević (Foto: Beta)

  Verujemo da to možemo, zato što pokazujemo znake oporavka i naša privreda ide u stalni plus iz godine u godinu, kaže ministar, prezcizirajući da se sprema radna grupa koja će se baviti podsticajima za ostanak mladih stručnjaka.

  Prema njegovim rečima, samo je potrebno da u nekim aspektima radimo pravovremeno, kako normativno, tako i medijski i da pokažemo da mi jesmo zemlja koja je interesantna za život, a da sa druge strane možemo i da rasteretimo sve one koji žive ovde u Srbiji.

  On misli da može da se uspe u tome. “Ideja ministarstva jeste upravo da iskoristi pamet naših ljudi, da iskoristi eksperte koji postoje u raznim institucijama — i SANU i Ekonomski fakultet i rektorat i iz naših pokrajina i Vojvodine i sa Kosova i Metohije”, objašnjava Đorđević.

  Na pitanje koje institucije će biti zastupljene u toj radnoj grupi, pored njegovog resora, Đorđević navodi ministarstva finansija, privrede i prosvete, dok prve predloge radne grupe očekuje do polovine januara.

  “Do kraja ove godine na adresu svih ovih institucija će stići kratko obrazloženje šta je ideja i zadatak te radne grupe — znači, izrada strategije i akcionog plana, kao i nivo klasifikacije i obrazovanja eksperata.”

  Očekujemo da predlog dođe do 14. januara, a odmah posle toga obavićemo preliminarni sastanak i dogovoriti se ko će rukovoditi, u kom vremenskom intervalu će se sastajati i šta je njihov zadatak. Izvestićemo i vladu da vidimo da li i ona ima neki input za taj tim, istakao je Đorđević u novogodišnjem intervjuu za Sputnjik.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Sick

   Bravo ministre, hajde da krenemo od drzavnih institucija pa da dozvolite mladim i edukovanim kadrovima da vode "servis građana", mislim- muka mi je...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE