Da li znate šta je Frenklinova metoda usavršavanja ličnosti?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li znate šta je Frenklinova metoda usavršavanja ličnosti?

  Piše: Dijana Carić, autor knjige ‘Umetnost pregovaranja’

  Bendžamin Frenklin, pisac, naučnik, diplomata, pronalazač. Kada pomenemo njegovo ime prva asocijacija je predsednik SAD,  čuvena autobiografija ili popularna izreka „Vreme je novac“. Međutim, malo kome je poznata Frenklinova metoda usavršavanja ličnosti.

  Preduslov primene ove metode je precizno definisanje karakternih crta ili osobina na kojima pojedinac želi da radi odnosno koje želi da usavrši ili pak da eleminiše. To zahteva određenu dozu samosvesti, samoposmatranja, samoanalize, samodiscipine, samokritičnosti, spremnosti, otvorenosti, fleksibilnosti i truda.

  Nakon što identifikujemo osobine na kojima želimo da radimo sledi primena Frenklinove metode koja podrazumeva dugotrajan i naporan  rad na toj osobini. Metoda podrazumeva da svakoj osobini posvetimo određeni vremenski period, na primer da nedelju dana vežbamo ljubaznost. Drugu nedelju da posvetimo usavršavanju neke druge osobine i tako tri meseca. Međutim, proces usavršavanja osobina ne traje tri meseca i tu nije kraj. To je višegodišnji proces. Osobine koje želimo da promenimo smo sticli godinama i upravo su nam godine i potrebne da bismo ih se oslobodili ili usavršili. Slična stav Frenklinu imao je i Kavi koji je rekao da određenu vrlinu treba da vežbamo sve dok nam ta vrlina ne postane navika, na primer dok name ne postane prirodno da smo ljubazni. Dakle, poenta nije „truditi se biti ljubazan“ već jednostavno „biti ljubazan“.

  Zašto je važno usavršavati osobine ličnosti?

  Zato što je usavršavanje karakternih crta direktno povezano sa uspehom vođenja poslovnih razgovora. Pojedini autori tvrde da samo mali procenat poboljšanja karakternih osobina može rezultirati velikim procentom uspešno zaključenih poslova.

  Ako mislite da je više nedelja, više meseci ili više godina izuzetno dug period za usavršavanje osobina ličnosti i da nemate vremena za to ili ako mislite da postoje brže i bolje metode, Percy Whiting bi vam rekao sledeće: „Ako poznajete neki lakši put, koji je efikasniji od Frenklinove metode, onda me slobodno obavestite. Ja ću vrlo rado o tome napisati knjigu, a autorski honorar ćemo podeliti – 10 procenata meni a 90 procenata vama“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE