Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dobitnica priznanja za ženu zmaja za BIZLife: Od želje i sna do ozbiljnog biznisa

  Udruženje poslovnih žena Srbije 16. put zaredom dodelilo je priznanja, odnosno nagrade Cvet uspeha za ženu zmaja najboljim preduzetnicama u Srbiji.

  Titulu „zmajica“ ove godine je ponelo 10 preduzetnica od 26 finalistkinja iz cele Srbije, a u kategoriji za Uspešan poslovni model titulu su ove godine ponele dve preduzetnice- Dubravka Bjekić, suvlasnica i direktorka preduzeća „Payspot“ d.o.o. iz Novog Sada i Tatjana Rackov Sinadinović, vlasnica i direktorka PU „Happy Kids” i „Happy Kids Stars Holding” d.o.o. iz Beograda.

  Biznis počeci Dubravke Bjekić specifični su zbog toga što je radila u bankarskom sektoru više od 20 godina i dala otkaz kada je došla do pozicije direktorke sektora platnih operacija, što je bila velika satisfakcija.

  Posao kojim se bavila iziskivao je poznavanje zakona o platnim uslugama koji je 2015. godine dozvolio da pored banaka platne usluge mogu da obavljaju  i druga privredna društva koja dobiju dozvolu NBS za rad.

  Promene kao šansa za nešto novo

  Tu je videla šansu da pokuša nešto novo, drugačije, a opet u okviru svojih znanja koja je sticala godinama.

  „Rekla sam tada: Ovo je moj san, ja hoću da se bavim ovim. Želela sam upravo ovakav sistem koji funkcioniše kao ozbiljna korporacija. Imala sam potrebu za novim stvarima i izazovima“, priča Dubravka za BIZLife.

  Imala je, kaže podršku porodice, partnera, suvlasnika, kolega pa je sve bilo mnogo lakše.

  Ipak, pokretanje i razvijanje poslovnog modela koji do tada nije postojao na našem tržištu  nosilo je sa sobom brojne izazove.

  „Jedan od njih je poverenje u legitimnost i korišćenje usluga. Payspot je postala brzo rastuća kompanija u oblasti platnih usluga i sada imamo više od 1.600 partnera sa kojima obavljamo platne usluge“, priča.

  Kompanija ima svoj IT sistem i sva aplikativna rešenja radi sama, od aplikacije platnog prometa, kreditne aplikacije web i mobilne aplikacije.

  Kada je reč o zaposlenima, u ovoj firmi ih je 123, a Dubravka smatra da su oni najveći potencijal firme.

  U firmi je mnogo mladih ljudi, a svaki od njih dobija starijeg mentora- kolegu koji ih obučava i tako se prati njihov napredak i razvoj.

  Za Dubravku je rad sa mladima neprocenjiva vrednost jer oni, kaže, unose svežinu, energiju, inicijativu.

  Preduzetništvo i izazovi

  Biti preduzetnik danas nije lako i jednostavno i to sve nosi mnogo izazova, kaže Dubravka i dodaje da se trudi da ide u korak sa trendovima u oblasti platnih usluga.

  „To je izuzetno dinamičan posao i tehnologija koja napreduje velikom brzinom. Ono na šta možete da utičete u razvoju kompanije  je da je stalno unapređujete. Ako imate dobru ideju i mislite da može da se realizuje ne plašite se“, ističe.

  Takođe kaže da kada se osvrne i sagleda protekli period i to da je na početku imala strah kako će biti i da li donosi ispravnu odluku, opet bi učinila isto, samo bi u taj preduzetnički poduhvat ušla još spremnija.

  Neprestano učenje

  Dubravka smatra da treba stalno učiti, jer se znanje uvek isplati i niko vam ga ne može oduzeti.

  „Ne treba se plasiti ni uspeha, ni velikih poslova, budućim preduzetnicama bih poručila da budu jake, snažne, hrabre i uzor svojim zaposlenima kao osobe od vrednosti“, dodaje.

  Za sve žene koje se dvoume da li da pokrenu sopstveni posao, Dubravka ima poruku:

  „Važno je najpre da budu hrabre, da imau svoju ideju, da naprave ozbiljnu procenu onog u šta se upuštaju i da uvek u glavi imaju najgori scenario, takođe da naprave ozbiljan biznis plan i sagledaju sve rizike. Takođe treba da isključe emocije i da više gledaju racio“, kaže preduzetnica.

  Cvet uspeha za ženu zmaja: Proglašene najbolje preduzetnice u Srbiji

   

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE