Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pretop: Novi koncept uživanja- spoj pečenja, zanatskog hleba i šampanjca

  U jednom od ušuškanih prolaza Zemunske pijace nalazi se Pretop, jedinstveni koncept koji je nešto između „strit fuda” i restorana, mesto koje su nedavno oživela trojica prijatelja i kolega – Nikola Nikolić, Nenad Pajević i Miloš Dodig.

  Ljubitelji dobre hrane, posebno pečenja, navikli su na to da se vikendom upute ka Aranđelovcu ili ih put spontano, u povratku sa odmora, navede u okolinu Čačka. Ipak, Beograđanima, posebno Zemuncima, odnedavno je dostupno dobro pečenje uz poseban ugođaj u odličnoj atmosferi, i to u srcu Zemuna.

  U jednom od ušuškanih prolaza Zemunske pijace nalazi se Pretop, jedinstveni koncept koji je nešto između „strit fuda” i restorana, mesto koje su nedavno oživela trojica prijatelja i kolega – Nikola Nikolić, Nenad Pajević i Miloš Dodig.

  Pretop već postao prepoznatljiv

  Pretop je već postao prepoznatljiv po tome što posetioci tu mogu da uživaju u bašti i jedu tek spremljeno pečenje i domaći hleb, koji slatko umaču u pretop, tj. „moču“, kako se to nekada zvalo.

  Zato Pretop nije klasičan „strit fud”, već veoma autentičan model ugostiteljskog objekta. U pitanju je tradicionalan način pripreme u modernom izvođenju. Tako Nikola, Miloš i Nenad spremaju hranu, ali i služe goste, razmišljaju o vinima, penušavcima, o procesu spremanja namirnica.

  Kako pričaju za BIZLife, biznis su pokrenuli na osnovu dugogodišnjeg iskustva u ugostiteljstvu, ali i uživanju u dobrom pečenju, hlebu i vinima.

  „Uvek smo morali da putujemo negde van grada da bismo pojeli dobro pečenje, pa smo poželeli da sebe i svoje goste počastimo svakodnevnim uživanjima na najzanimljivijem mestu u gradu, a to je pijaca”, pričaju.

  Pretop- novi koncept uživanja i specijalni ugođaj

  Interesovao ih je, kako objašnjavaju, upravo segment ugostiteljstva u okviru koga bi se sve dešavalo na jednom mestu, sam proces pripreme pečenja i hleba i direktan kontakt sa gostima.

  Osmislili su tako Pretop – bread&schwein&champagne, smestili ga na Zemunsku pijacu i gostima ponudili novi koncept uživanja u kombinaciji pečenja, sourdough hleba i penušavih vina. Nađe se, svakako, tu i poneka domaća rakija, ali i dobra kafa.

  Tokom spremanja prasetine momci vode računa o svakom mogućem detalju – procesu začinjavanja, pečenja, a na pitanje u čemu je tajna ukusnog hleba koji, takođe, prave, kažu da nema tajne i da je ključ u velikoj ljubavi, višegodišnjem iskustvu i strasti u svemu što rade.

  Studiozna priprema hrane

  Pripremi hleba i pečenja pristupaju veoma temeljno. Sam proces pripreme zanatskog hrskavog hleba traje dugo, jer se testo za sourdough hleb pre ubacivanja u pećnicu fermentiše nekoliko dana, a meso se pre pečenja sprema posebnom tehnikom suvidiranja.

  „Mislimo da sve što je kvalitetno zahteva da mu se posvetite, a mi smo, zaista, svim srcem svakodnevno posvećeni Pretopu”, ističu.

  Naravno, za sve one koji bi da njihovo pečenje i hleb jedu kod svoje kuće – moguća je i forma „za nošenje”.

  Posebna atmosfera na Zemunskoj pijaci

  Komšije su im i Koordinata, fud-bistro koji je otvorio put nešto drugačijoj ugostiteljskoj sceni u gradu, i pržionica kafe Fuka. Zahvaljujući dobroj atmosferi koja je nastala među njima, Masarikov trg tik uz Zemunsku pijacu postao je jedno od najzanimljivijih mesta za posetioce, posebno vikendom.

  Ono što je zanimljivo jeste da se njihove mušterije ne klasifikuju prema godinama, statusu ili životnom stilu. Neki su iz komšiluka, redovni posetioci Zemunske pijace, a neki dolaze iz drugih delova grada.

  „Jednom su nam došle dve doterane bake iz Beograda, kako su rekle, samo da popiju šampanjac i vide o čemu se ovde radi. Sve više je i stranaca, ali i roditelja naših ljudi koji žive u inostranstvu, pa pošalju mamu i tatu da probaju umesto njih”, pričaju momci iz Pretopa.

  Drugačije kulinarsko iskustvo – tradicija u modernom izvođenju

  Kažu i da stranci sa oduševljenjem reaguju na jedno potpuno drugačije kulinarsko iskustvo, koje nije specifično za naše krajeve.

  „Iako koncept restorana na pijacama u svetu nije stran, ono što je nama značilo kao povratna informacija jeste da ovakva vrsta spajanja pečenja i hleba sa šampanjcem ne postoji u gradovima iz kojih su naši gosti došli”, ističu.

  Karakteristični i po dobrom smislu za humor, tokom leta uveli su i, veoma posećenu, „Svinjariju u 6”, i to petkom od 18 do 22 časova kada puštaju mašti na volju i spremaju različite varijacije jela od pečenja i testa, uz odabir pića koje najviše odgovara ponuđenoj hrani.

  Iako Pretop postoji nešto manje od godinu dana, planovi su veliki i ideja ovom veselom trojcu ne manjka, pa svakako da u narednom periodu slede i nova iznenađenja.

  Izvor: BIZLife Magazin/ Jelena Andrić

  Foto: Stefan Đaković

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE