Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Crna Gora UKIDA OTPREMNINE za direktore javnih firmi

  Izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije u Crnoj Gori zabranjuje se ugovaranje otpremnine za slučaj prestanka javne funkcije predsednika i člana organa upravljanja privrednog društva u državnom vlasništvu.

  Predložene izmene i dopune naći će se pred članovima skupštinskog Odbora za antikorupciju, a Portal RTCG imao je uvid u ključne delove.

  Posebna novina je zabrana otpremnina.

  „Nije dozvoljeno ugovaranje otpremnine za slučaj prestanka javne funkcije predsednika i člana organa upravljanja privrednog društva u državnom vlasništvu. Zbog zaštite javnog interesa propisati povratno dejstvo ove norme“, piše u tekstu, čiji su autori članovi skupštinske radne grupe koja je radila na izmenama i dopunama.

  „Obzirom na prethodnu praksu kojom se nanosila značajna šteta javnim finansijama i grubo narušavao javni interes, neophodno je postaviti normativna ograničenja i zabrane u ovoj oblasti“, ističe se u tekstu.

  Krajem prošle godine kompanija To Montenegro angažovala je v.d. direktora Sašu Radovića, iako je on svega godinu i po ranije dobio 76.000 evra otpremnine iz Budvanske rivijere.

  Potom je prijavu nadležnoj inspekciji podnela ta hotelska grupacija, nakon što je Radović odbio da vrati novac. Slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti i otvorio polemiku o pitanju otpreminina u državnim preduzećima.

  Rastuća imovina dece javnih funkcionera

  Predlagači izmena i dopuna Zakona o sprečavanju korupcije tvrde da imovina dece javnih funkcionera često naprasno raste i umnožava se, bez očiglednih izvora prihoda, odmah nakon napuštanja zajedničkog domaćinstava.

  „Zbog toga se posebnim članom dodatno precizira da izveštaji koje podnosi javni funkcioner treba da obuhvataju i njegovu imovinu i prihode, kao i imovinu i prihode njegovog bračnog ili vanbračnog supružnika i dece“, navodi se u ponuđenom tekstu.

  „Takođe se predviđa da javni funkcioner dve godine po prestanku javne funkcije podnosi Izveštaj Agenciji do kraja marta tekuće godine za prethodnu godinu, a ne kao što je to dosada bio slučaj u vremenskom periodu kada mu je prestala funkcija“, piše u tekstu.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay, Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE