Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  broj radnih sati

  RAT Gugla i Majkrosofta: Jedan lansirao novog četbota, drugi novi pretraživač

  Microsoft je najavio novu verziju svog pretraživača Bing, koji uključuje najnovije u oblasti veštačke inteligencije. Tehnološki gigant upotrebljava OpenAI ChatGPT tehnologiju, koja je osvojila svet od svog lansiranja prošle godine.

  Ovaj potez je daleko najveća pretnja koju je Google video za svoju dominaciju u veb pretrazi – i označava početak trke u naoružanju AI između kompanija.

  „Trka počinje danas“, rekao je šef Majkrosofta Satja Nadela.

  Razvijen od strane OpenAI-a koji podržava Microsoft, ChatGPT koristi tehnike dubokog učenja za generisanje ljudskih odgovora na zahteve za pretragu.

  Nadela je rekao da misli da je spremna da promeni prirodu onlajn pretrage – i interakcije sa drugim softverom.

  „Ova tehnologija će preoblikovati skoro svaku kategoriju softvera koju poznajemo“, rekao je on, prenosi BBC.

  Kompjuter, Bing

  Kompjuter, Bing (Pexels)

  Kako će Bing funkcionisati?

  Bing će sada odgovarati na upite za pretragu detaljnijim odgovorima – ne samo vezama do veb lokacija. Korisnici takođe mogu da ćaskaju sa botom kako bi bolje prilagodili svoje upite. Više kontekstualnih odgovora biće dodato na desnoj strani stranice za pretragu.

  Novi Bing pretraživač će biti dostupan odmah – sa ograničenim brojem pretraga za svaku osobu. Najava dolazi dan nakon što je Google otkrio detalje o svom novom chatbotu, Bardu.

  Obe kompanije se bore da svoje proizvode plasiraju na tržište.

  Gugl (Pixabay)

  Gugl (Pixabay)

  Ulaganje milijardi dolara u veštačku inteligenciju

  U napomeni za investitore nakon objave, analitičar Den Ajvs iz „Wedbush Securities“ rekao je da misli da će Microsoft-ovo ulaganje „masovno povećati“ sposobnost kompanije da se takmiči.

  „Ovo je samo prvi korak na frontu veštačke inteligencije, pošto se trka u naoružanju sa veštačkom inteligencijom odvija među Big Tech-om“, rekao je on.

  Microsoft, rani pobornik OpenAI sa sedištem u San Francisku, ulaže milijarde u veštačku inteligenciju. Prošlog meseca je objavio da proširuje svoju saradnju sa OpenAI u „višegodišnjoj investiciji od više milijardi dolara“.

  Od tada je najavio novi premium nivo Microsoft Teams-a, njegov softver za razmenu poruka, koji će sadržati ChatGPT, uključujući funkciju koja automatski generiše beleške i istaknute događaje sa sastanaka.

  ChatGPT

  ChatGPT (Pexels)

  OpenAI tehnologija naprednija od ChatGPT

  Microsoft je rekao da će Bing koristiti OpenAI tehnologiju koja je čak i naprednija od tehnologije ChatGPT predstavljene prošle godine. Ovlašćenja će takođe biti ugrađena u njegov veb pretraživač Edge.

  Analitičari su kazali da ChatGPT, koji su studenti koristili za polaganje ispita i testova, ima potencijal da bude neverovatno ometajući u više profesija, uključujući novinarstvo.

  Ali kritikovan je zbog samouverenog davanja odgovora koji su pogrešni. Takođe radi na skupovima podataka koji su generalno izbrisani od 2021. godine ili ranije – tako da se mnogi njegovi odgovori mogu činiti zastarelim.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash, Pexel, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE