Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

  Beogradska internacionalna nedelja arhitekture od 26. maja do 7. jula

  Sedamnaesta Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) biće održana od 26. maja do 7. jula. U fokusu manifestacije biće predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – „Mis van der Roe” (2022), na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda

  Interaktivnim pristupom BINA će približiti javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni, koja će uticati na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova kod nas i u svetu. Među ostalim aktivnostima koje će pratiti programe izložbi, biće šetnje, radionice, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja i dr.

  Fakultet muzičkih umetnosti, Beograd; Prva nagrada-Bojana Kovač Đurasinović i Miloš Đurasinović

  Fakultet muzičkih umetnosti, Beograd; Prva nagrada-Bojana Kovač Đurasinović i Miloš Đurasinović

  Ovogodišnja BINA će biti otvorena 26. maja izložbom „Nagrade i konkursi 2021‒2022”, koja će trajati do 12. juna 2022. godine. Ova izložba će predstaviti pobednička rešenja odabrana na sedam recentnih arhitektonskih konkursa za grad Beograd, organizovanih od strane Udruženja arhitekata Srbije (UAS) i Društva arhitekata Beograda (DAB). Publika će imati priliku da se upozna sa arhitektonsko-urbanističkim predlozima kojima je stručni žiri dodelio prve tri nagrade.

  Na izložbi će biti zastupljeni konkursi za deo bloka između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjine i Kralja Milutina u Beogradu; izgradnju/proširenje postojećeg depoa Narodne biblioteke Srbije; paviljon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu; Kreativno-inovativni multifunkcionalni centar „Ložionica”, Mostarska petlja, Beograd; metro stanicu prve linije (prve faze) beogradskog metroa; nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

  Gradska kuća-Univerzitet Kingston,London_Ed Reeve

  Gradska kuća-Univerzitet Kingston,London_Ed Reeve

  Autori su prikazali inovativne pristupe, počevši od koncepta polivalentnog stanovanja, koji uvodi slobodu i lakoću transformacije stambenog prostora u niz različitih scenarija svakodnevnog života, preko tradicionalno-modernih metro stanica, kroz koje ćemo se u budućnosti kretati kao kroz muzejske prostore, do inovativnih i hrabrih rešenja za kulturno-umetničke objekte koja na visoko mesto postavljaju ekološko-energetsku efikasnost, kao i usklađivanje sa topografijom i postojećim arhitektonskim pejzažom. Čak dva umetnička fakulteta dobiće svoj novi dom u zgradama projektovanim po najsavremenijim standardima, kroz detaljno promišljenu multifunkcionalnost i specifične zahteve muzičkog i likovnog izraza. 

  Gradska ruta

  Kao i svake godine, značajan deo programa su BINA šetnje: u planu je praćenje traga misli i dela Nikole Dobrovića, bolje upoznavanje delova grada koji su bili predmet konkursa, dok će autori objašnjavati intervencije koje su za njih planirane. Biće otkrivene nove gradske putanje praćenjem ruta grafitera, neka posebna mesta koja odišu brigom za čoveka i čine mu gradski život lepšim i boljim. BINA će sa učesnicima šetnji tražiti prirodu u gradu i sa njima učiti šta znači urbana mobilnost. Izletnike ljubitelje arhitekture ove godine, posle Novog Sada, Zrenjanina, Pančeva i Kragujevca, BINA vodi u Šabac.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE