Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BiH zvanično kandidat za članstvo u EU

  Nakon što su ministri za evropske poslove preporučili liderima država članica da se Bosni i Hercegovini dodeli kandidatski status, Evropski savet potvrdio je tu odluku.

  Članovi Evropskog saveta dali su zeleno svetlo čime je BiH zvanično dobila status kandidata za članicu Evropske unije, potvrđeno je iz Brisela za RTRS.

  BiH je službeni zahtev za članstvo u Evropskoj uniji podnela u februaru 2016. godine.

  Evropska komisija je za BiH u oktobru preporučila status kandidata za punopravno članstvo u EU, uz očekivanje da će se ispuniti osam uslova.

  BiH je potencijalni kandidat za učlanjenje još od 2003. godine, a zvaničan zahtev za članstvo predala je u februaru 2016. godine.

  Brisel, Vlada Kosova

  Evropska komisija je izmenila metodologiju za buduća proširenja, a onih prvobitnih 14 prioriteta je donekle preinačeno u osam stavki, uz obavezu da i ostali zadaci budu rešeni u skorije vreme da bi BiH stekla status, odnosno bila bliže i otvaranju pregovaračkog procesa.

  Situacija se, dalje, u korist BiH i napretka na evropskom putu okrenula prvenstveno zbog rusko-ukrajinskog sukoba, zbog kojeg su i Ukrajina i Moldavija gotovo preko noći dobile status kandidata, iako nisu bile u ozbiljnijoj konkurenciji za to.

  Status kandidata imaju i Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska. Poslednje proširenje bilo je 2013. godine, kada je Hrvatska postala punopravna članica EU.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay, BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE