Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako se brani Eva Kaili: Sledila naređenja predsednice EP

  Bivša potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili uhapšena zbog sumnje za korupciju tvrdi da je njen rad u Kataru bio deo šireg plana EU i da je dobijala naređenja od predsednice EP Roberte Mecole, izjavio je njen advokat Mihalis Dimitrakopulos.

  U intervjuu za grčku televiziju MEGA, Dimitrakopulos je rekao da Kaili odbacuje optužbe i tvrdi da nema nikakve veze s novcem nađenim u njenoj kući.

  „Njen stav je da je nevina i da nema nikakve veze s novcem koji je nađen u njenoj kući. To je novac vezan za njenog partnera, a objašnjenja o poreklu novca daće on“, kazao je Dimitrakopulos.

  On je istakao da Katar nije morao da podmićuje Kaili jer je ona išla u Katar kao predstavnik Evropskog parlamenta.

  „Raspored sastanaka, govora i izjava koje bi davala s katarskim zvaničnicima je unapred odredila kancelarija predsednice Evropskog parlamenta. Takođe, Mecola je slala pratnju EU uz Kaili, gospodina Roberta Bedinija, tako da bi svi kontakti bili u njegovom prisustvu“, dodao je Dimitrakopoulos.

  svetsko prvenstvo

  On je rekao da je Kaili sprovodila plan koji je počeo 2019. i da su visoki predstavnik EU Žozep Borel i evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson odlučili na nivou Evropske komisije da se sarađuje sa Katarom, Kuvajtom i Omanom.

  „Želeli su da jačaju trgovinske odnose sa zemljama Zaliva. Kontakti koje je imala u Kataru nisu bili njena lična stvar, ona nije lično služila Kataru da bi je podmićivao“, kazao je Dimitrakopoulos.

  Predsednica  daje instrukcije i „ništa više“

  Iz kancelarije Mecole rekli su za briselski portal Euraktiv da predsednica svim potpredsednicima EP daje instrukcije kako da predstavljaju stavove te institucije i „ništa više“.

  Rečeno je da potpredsednici imaju geografske oblasti u kojima predstavljaju Parlament kao deo svojih dužnosti i odgovornosti, a da je u slučaju Kaili to bio Bliski istok.

  Kaili, njen partner Frančesko Đorđi, koji radi kao pomoćnik u Evropskom parlamentu, Luka Visentini, nedavno izabrani generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata i Pjer Antonio Panzeri, bivši član Evropskog parlamenta, a sada predsednik nevladine organizacije Fajt impjuniti (Fight Impunity), uhapšeni su prošle sedmice u Belgiji u okviru istrage o navodnim nedozvoljenim lobističkim aktivnostima Katara. Belgijski sud će u četvrtak, 15. decembra, odlučiti da li će je zadržati u pritvoru do presude.

  Poslanici EP su na debati u utorak tražili da se sprovede interna istraga, da se sarađuje sa belgijskim vlastima i uvedu dodatne mere da bi se sprečilo da se slični slučajevi ponove.

  Skandal se širi: Eva Kaili smenjena sa mesta potpredsednice EP

  Izvor: Beta, Beta/AP, EP

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE