Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beogradska berza obustavila trgovanje i običnim akcijama Komercijalne banke

  Beogradska berza donela je odluku da se, zbog narušavanja poverenja u trgovinu hartijama od vrednosti od sutra obustavi i trgovanje običnim akcijama Komercijalne banke, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities. 
  „Ova odluka doneta je zbog nastanka okolnosti ‘koje su u vezi sa objavljivanjem informacija od materijalnog značaja za donošenje investicionih odluka, te narušavanja poverenja u trgovinu hartijama od vrednosti'“, navedeno je u saopštenju.
  U petak protekle nedelje Beogradska berza obustavila je trgovanje prioritetnim akcijama Komercijalne banke iz istih razloga.

  Šta podrazumeva odluka koju je berza donela?

  Ove odluke su došle kao posledice najave prinudnog otkupa akcija Komercijalne banke koji bi, prema objavljenom materijalu za skupštinu akcionara, većinski vlasnik trebalo da sprovede po ceni od 4.532,2 dinara za obične akcije odnosno 1.000 dinara za preferencijalne akcije.

  I dok manjinski akcionari ne spore stečeni uslov za prinudni otkup akcija jer je slovenačka NLB banka stekla preko 90 odsto kapitala Komercijalne banke, sporna je utvrdjena cena za prioritetne akcije.

  „Sama banka otkada je kotirana na Beogradskoj berzi objavljivala je identičnu knjigovodstvenu vrednost za sve klase akcija, da bi u momentu kada se priprema prinudni otkup svih akcija objavila knjigovodstvenu vrednost prioritetnih akcija od 1.000 dinara – 4,5 puta nižu vrednost u odnosu na knjigovodstvenu vrednost objavljenu u zvaničnom berzanskom prospektu banke“, navedeno je u saopštenju.

  NAJVAŽNIJE PROMENE za klijente nakon spajanja Komercijalne i NLB Banke

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE