Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radnici Fijata najavljuju blokadu Beograda: Ili mi da proizvodimo električni automobil ili niko

  Radnici Fijata blokirali su danas magistralni put Kragujevac – Kraljevo nezadovoljni ishodom pregovora sa Vladom Srbije i kompanijom Stelantis.

  Saobraćaj je bio u blokadi dva sata, a radnici poručuju da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, u sredu blokirati Beograd.

  Ističu, da ne odustaju od svojih zahteva i očekuju da im se predstavnici Vlade obrate sutra do 12 časova.

  Radnici Fijata ne odustaju od zahteva

  Radnici su istakli i novi zahtev da se otpremnina po godini staža poveće na 1.200 evra, a kada im bude isplaćena deo novca (1 posto) uplatiće na račun organizacije Budi human, za lečenje bolesne dece i svog kolege koji je oboleo od tumora.

  Tokom blokade Ivan Anđić, predstavnik radnika, podsetio je da je automobil 500L počeo da se proizvodi pre 10 godina i da je tokom tog perioda kompanija prihodovala iznos od 9 milijardi evra. Državi je pripalo oko 3 milijarde evra.

  On je istakao i da su radnici u Italiji podsticani da napuste fabriku do septembra i da će za tu odluku dobiti 20. 000 evra, plus otpremnine, a da radnicima u Srbiji država i Stelantis nude 2 000 evra.

  Predsednik sindikata Fijat plastik Zoran Miljković istakao je da je fabrika u Slovačkoj „radni logor“ i da radnici u njoj u proseku rade nekoliko meseci.

  „Tokom cele godine otvoren je konkurs za rad u Trnavi, u fabrici koja je potpuno zastarela. Radi se po 25 dana mesečno u smenama od 10 do 12 sati. Svakih 55 sekundi sa trake izlazi novi auto. Niko tamo neće da radi, a nama premijerka kaže da je to budućnost za našu fabriku“, kaže.

  On je dodao i da svaki dan oko 500 radnika, mahom šefova ide na posao, ništa ne radi, a primaju pune plate.

  „Ili mi da proizvodimo električni auto ili niko“

  „Za nas nemaju za minimalac, a za njihove plate imaju. Nećemo tako. Ili ćemo mi proizvoditi novi električni automobil ili neće niko“, zaključio je Miljković.

  Saša Đorđević, predsednik sindikata Fijat je ipak za Danas istakao da pomaka u pregovorima ima.

  „Konačno su neke kategorije ugroženih radnika definisane kako treba. Reč je o majkama čija deca imaju manje od 5 godina. Mi smo tražili da se to odnosi na celu godinu, da ne bude da je nečije dete napunilo 5 godina pre mesec dana i da zbog toga ona bude isključena. Konkretno svaka majka čije je dete rođeno u periodu između januara i decembra 2017. godine ostaće na poslu u Stelantisu.

  Sačekaće do srede

  Radnici u utorak neće organizovati blokadu puteva, već će sačekati odgovore iz Vlade.

  Međutim, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni u sredu kreću u Beograd.

  Sindikalne baze u Beogradu nisu želele da im obezebede prevoz, pa će se radnici sami organizovati i za Beograd krenuti svojim automobilima.

  Poručuju policiji da ukoliko ih zaustavi pre nego što stignu u glavni grad, blokiraće deo autoputa na kome se budu našli. Da podsetimo, Vlada i Stelantis su u zajedničkom saopštenju istakli da se ova kompanija obavezuje da će garantovati radna mesta zaposlenima koji odu na privremeni rad u inostranstvo.

  Takođe, radnicima će tokom rada u Slovačkoj biti omogućeno da se tri puta godišnje vrate u Srbiju, kao i da se periodično sastaju sa porodicom.

  Bonusi za odlazak u inostranstvo biće isplaćeni u dve rate, veći deo pre odlaska, a manji po završetku angažmana.

  Radnici Fijata, ipak, insistiraju da se otpremnina sa trenutnih 200 evra po godini staža poveća na 1.000, kao i da im država obezbedi novi posao u Srbiji ili minimalne zarade dok ne pronađu nova radna mesta.

  Na ovom skupu prisutni su i članovi koalicije Moramo Biljana Stojković i Aleksandar Jovanović Ćuta koji su, kako kažu, došli  da podrže radnike jer ih je „država ostavila na cedilu“.

  Stojković je kazala da je ovo samo jedan od primera kako se postupa sa radnicima u Srbiji.

   

   

  Izvor: Beta, Danas

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE