Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Australijskom premijeru „propao“ plan da deca voze viljuškare

  Premijer Australije Skot Morison je odustao od predloga da se dozvoli deci da voze viljuškare nakon što su predlog odbile države i teritorije, a sindikati kritikovali kao opasan.

  Kako je izvestio australijski Gardijan, Morison je tu ideju izneo na sastanku nacionalnog kabineta sa državnim i teritorijalnim liderima, kao deo paketa mera za rešavanje nedostatka osoblja izazvanog talasom omikrona koji je osakatio lance snabdevanja.

  Morisonov plan su jednoglasno odbacile države i teritorije, saopštio je Endrju Bar, glavni ministar Australijskih prestoničkih teritorija.

  Australijski premijer je u sredu rekao da „postoje promene koje moramo da uradimo oko doba vozača viljuškara, da bismo bili sasvim konkretni“, kako bi se pomoglo u smanjenju propisa i povećanju ponude radne snage.

  Dan kasnije Morison je izjavio da se nacionalna vlada „saglasila sa tim da ne nastavlja sa pitanjem oko 16-godišnjih vozača viljuškara“. Gardijan navodi da se čini da države nisu bile upućene u taj predlog.

  Zbog opasnosti upravljanja viljuškarom, u Viktoriji, NSV i Kvinslendu za vožnju je potrebna posebna dozvola za rad sa visokim rizikom koja je dostupna samo osobama starijim od 18 godina.

  Samo u Viktoriji, od 2019. godine osam ljudi je poginulo na poslu u incidentima u kojima su učestvovali viljuškari, a državni regulator je prihvatio 419 tužbi za povrede koje su prouzrokovale te mašine.

  Pomoćnik sekretara ogranka CFMEU Sindikara u Kvinslendu, Džejd Ingam, rekla je da je do preokreta sa viljuškarima došlo nakon što je Morison podbacio na vakcinama, brzim testovima i podršci ugroženim radnicima.

  Ingam je optužio Morisona da želi da koristi „dečji rad da popuni praznine na liniji fronta“.

  Portparol Saveznih laburista za industrijske odnose Toni Berk opisao je predlog kao smešan i opasan „mehur razmišljanja očajnog premijera kome je ponestalo ideja“.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE