GOTOVO JE: Projekat "Jadar" više ne postoji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  GOTOVO JE: Projekat “Jadar” više ne postoji

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je ukinuta uredba Vlade o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom Rio Tinto.

  Pre konferencije za medije održana je sednica Vlade, na kojoj je doneta odluka o ukidanju uredbe.

  Na upravo završenoj sednici ukinuta je uredba Vlade o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit od 13. februara 2020. godine i više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, sve dozvole, rešenja, dozvole. Ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli”, naglasila je Brnabićeva.

  Ona je podsetila da je Vlada dobila zahteve ekoloških organizacija, okupljenih oko Ekološkog ustanka, Saveza ekoloških organizacija Srbije, platforme Akcija i ostalih, kao i da su to zahtevi koji su predati 12. januara 2022.

  Premijerka je pozvala ekološke organizacije da preuzmu dokumente i analiziraju ih. “Nudim da moj tim iz kabineta pomogne u analizi ako pomoć bude bila potrebna”, istakla je Brnabićeva.

  Navodi da je Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka već rekao da želi dokumete i da može večeras da ih preuzme.

  Prema njenim rečima, na sednici je ukinuta odluka Radne grupe za implementaciju projekta “Jadar”.

  “Ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je sve završeno, gotovo je i svi zahtevi su ispunjeni”, navela je premijerka.

  Rio Tinto: Zabrinuti smo

  Ranije, uoči sednice Vlade Srbije, kompanija Rio Tinto se oglasila saopštenjem u kojem izražava zabrinutost zbog nedavnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za projekat “Jadar”.

  “Posvećeni smo razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima i uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala”, naveli su iz Rio Tinta.

  “Smatramo da diskusije i dijalog zasnovani na činjenicama treba da budu osnov svake odluke Vlade Srbije o razvoju projekta”, navedeno je u saopštenju.

  Portparol međunarodne rudarske kompanije Rio Tinto u Velikoj Britaniji saopštio je ranije da ta kompanija “nije kontaktirana oko mogućnosti poništenja” bilo kakvih dogovora u Srbiji, gde planira izgradnju rudnika litijuma.

  Uskoro opširnije…

  Izvor: BIZLife, RTS, Agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE