Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ako gazde dignu kirije, polovina studenata to neće moći da plati

  Više od polovine studenata procenilo je da neće biti u mogućnosti da izdvoji više novca od onog koji je do sada bio predviđen za zakup nekretnine u kojoj stanuju.

  To je pokazala anketa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, prenosi list Nova.

  U anketi je učestvovalo 410 studenata, od toga 53 odsto sa Univerziteta u Novom Sadu, 41 odsto sa Univerziteta u Beogradu i pet odsto sa drugih univerziteta u Srbiji.

  Najveći broj ispitanika tokom školske godine živi u garsonjeri ili jednoiposodnom stanu.

  Za odabir stana najbitniji su im cena zakupnine, zatim mesečni troškovi stana, lokacija, enterijer, pa kvadratura.

  Anketirani studenti Univerziteta u Beogradu u najvećem procentu iznajmljuju stanove, dok studenti Univerziteta u Novom Sadu najvećim delom žive u kući ili stanu koji je u vlasništvu njihovih roditelja.

  Kao najčešće razloge poskupljenja studenti navode inflaciju, dolazak državljana iz Rusije i Ukrajine, ali i „pohlepu i bezobrazluk vlasnika stanova“.

  Najveći broj anketiranih studenata, njih 53 odsto procenjuje da neće biti u mogućnosti da izdvoji više novca od do sada predviđenog zakupa nekretnine u kojoj će stanovati.

  Maksimalno prihvatljivo povećanje cene zakupa na mesečnom nivou za većinu ispitanika bi bilo do 50 evra. Ako cene zakupa nastave da rastu, čak polovina studenata navodi da će morati da nađe honorarni posao, a 38 odsto njih da će morati da se vrati u mesto prebivališta.

  Izvor: 021, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE