Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grad budućnosti

  Kako izgleda GRAD BUDUĆNOSTI, spoj urbanog i prirode (VIDEO)

  Saudijska Arabija, kao deo svog programa Vision 2030, objavila je kako izgleda futuristički grad The Line, koji su isplanirali.

  Mohamed bin Salman, prestolonaslednik kraljevine, najavio je predloženi dizajn NEOM projekta za novi grad i rekao da će to biti primer za buduće urbane zajednice.

  „NEOM je jedan od najvažnijih projekata Vision 2030, a The Line je potvrda naše snažne posvećenosti da projekat predstavimo celom svetu. NEOM je mesto za one koji sanjaju o boljem sutra“, rekao je princ.

  Prestolonaslednik je na konferenciji za novinare izneo najnovije detalje o velikom projektu. The Line će imati višeslojnu unutrašnju strukturu. Grad će 100 odsto koristiti obnovljivu energiju. Izbegavaće upotrebu fosilnih goriva i omogućiće zemlji da dekarbonizuje svoje industrije.

  Kako strani mediji navode, potreban je novi pristup urbanom dizajnu, koji je prvi takve vrste. Imaće spoljašnju fasadu nalik ogledalu, što će ga činiti prepoznatljivim.

  „Ideja je da se gradske funkcije postave vertikalno, dajući ljudima mogućnost da se neometano kreću u tri dimenzije, kako bi im pristupili. U pitanju je koncept koji se zove urbanizam nulte gravitacije“, dodao je prestolonaslednik.

  Grad mešavina urbanizma i prirode sa različitim funkcijama

  Prema Bin Salmanu, „grad će imati kapacitet da stvori izvanredna iskustva i magične trenutke“.

  Takođe će biti bez puteva i automobila, što će u potpunosti smanjiti emisiju CO2, čineći ga jednim od prvih takvih gradova. Umesto toga, imaće ulice u kojima je priroda, kao i prirodni ekosistemi. Na ovaj način grad neće biti ravan i horizontalan kao tradicionalni koje poznajemo, već će imati druge karakteristike. Cilj je postizanje sklada između urbanog razvoja i očuvanja prirode.

  Ovo će ispuniti glavni cilj The Line-a: poboljšati i sačuvati zdravlje budućih građana. U ekosistemu bez štetnih efekata, svako će poboljšati svoje fizičko i mentalno zdravlje, što kraljevstvo traži. U skladu sa tim, nastoji da stvori savršenu klimu za život u budućnosti. Grad će garantovati svojim stanovnicima prijatne temperature tokom cele godine, što će pomoći očuvanju prirodnog okruženja oko njih.

  Koliki će biti grad?

  The Line će pokrivati površinu od 34 kvadratna kilometra, što ga čini jednim od najvećih gradova na svetu u poređenju sa postojećim velikim gradovima. Kompleks će moći da primi devet miliona ljudi koji će biti odgovorni za naseljavanje kompleksa i poboljšanje kvaliteta njihovog života.

  „Liniju će kreirati tim svetski poznatih arhitekata i inženjera, predvođenih čelnicima NEOM-a, kako bi razvili ovaj revolucionarni koncept za grad budućnosti“, istakao je princ.

  Ideju za grad izneo je sam Bin Salman u januaru prošle godine. Princ je predstavio projekat kao grad koji će redefinisati koncept urbanizma i poručio da će postati primer za gradove budućnosti.

  „U NEOM-u nastojimo da budemo na čelu nuđenja inovativnih rešenja. Danas smo odlučni da implementiramo moto „izgradnja do vrha“ kroz tim koji predvodi NEOM i grupu sa nekoliko najsjajnijih umova u zemlji i svetu“, rekao je princ 2021. godine.

  Ovaj plan, osmišljen 2016. godine, ima kao dugoročni cilj smanjenje emisije ugljenika i udaljavanje od zavisnosti od nafte i gasa. Ovim kraljevina želi da uplovi u ogromnu energetsku tranziciju zasnovanu na fundamentalnim stubovima kao što su diverzifikacija privrede, tehnološki napredak i poboljšanje kvaliteta života u samoj zemlji i svetu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE