Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Struja, gas

  5 saveta kako da UŠTEDIMO STRUJU

  Poslednjih dana u centru pažnje javnosti je tema poskupljenja struje, ali i uštede. A kako možemo da uštedimo struju?

  Septembarski račun za električnu energiju u Srbiji biće veći zbog poskupljenja struje od 8,3 odsto.

  Ipak, u periodu kada nam sa državnog vrha konstantno sugerišu treba da je štedimo, najavljuju popuste za štediše i daju preporuke za to, možda bismo i zbog našeg džepa mogli da usvojimo još neke savete o tome kako da malo smanjimo račune, odnosno uštedimo struju zadomaćinstvo.

  Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je preporuke, odnosno predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

  Kada je reč o domaćinstvima, predlozi preporuka odnose se na racionalnije korišćenje, pre svega električne energije.

  Preporučuje se korišćenje bojlera za pripremu tople vode samo kada je potrebna, termostat bojlera podesiti na temperaturu zagrevanja do 60 stepeni, postavljanje frižidera na 4°C, a zamrzivača na -18°C kako bi se obezbedio optimum u potrošnji, razumno  korišćenje grejnih uređaja u svom domu, u toku dana koristiti sunce što više za osvetljenje kao i za zagrevanje prostora u grejnoj sezoni, a tokom noći spustiti roletne i zavese, koristiti mašinu za pranje sudova i veša tek kada je puna, jer je energetski mnogo efikasnije, izbegavati sušenje veša u sušilicima već veš sušiti na vazduhu. Zatim, treba koristiti program na nižim temperaturama pranja jer se tako može uštedeti značajna količina energije.

  cene struje

  Struja, brojilo

  Savetuje se da se kuva u poklopljenoj posudi jer se tako štedi do 20% energije, takođe treba koristiti posude koje su veličinom srazmerne grejnoj površini kako bi se izbegao gubitak od 20% energije…

  To su samo neke od mera, a spisak je podugačak.

  A koje još mere, koje su nam poznate i od ranije možemo da primenimo:

  Energetski efikasno osvetljenje

  Takođe, jedan od predloga preporuka je i podizanje javne svesti o važnosti energetske efikasnosti, racionalne upotrebe energije i korišćenje OIE sa ciljem smanjenja potrošnje.

  Da biste uštedeli struju nije poželjno da uopšte imate lustere sa običnom sijalicom, već je preporuka da to budu energetski efikasne sijalice. Ove kompaktne fluorescentne sijalice su skuplje od tradicionalnih, ali su energetski efikasnije.

  Birajte štedljive sijalice, ali i obratite pažnju da vam ne ostaje uključeno svetlo u prostorijama u kojima ne boravite. Štedljive sijalice po proračunima troše 4 puta manje električne energije.

  Još bolja varijanta su LED sijalice koje troše i manje nego standardne štedljive sijalice.

  Punjači, kompjuteri, laptopovi…

  Isključite sve aparate (TV, punjač za telefon, računar) kada ih ne koristite i iz zida izvucite kablove jer transformatori, na primer, troše struju i kada ne punite telefon.

  Skrinsejveri na monitoru računara troše istu količinu energije kao kada se na računaru nešto radi. Bolje je da računar isključite kad god ne radite na njemu. I izaberite monitor sa ravnim ekranom jer LCD ekrani troše trećinu energije koju potroše CRT monitori. A ako vam nije potreban veliki desktop, izaberite laptop – on je veći štediša energije.

  Uštedite struju kroz štedljivu belu tehniku

  Preporuka je da se, kako biste mogli da uštedite struju, kupuje bela tehnika A, ili A+ klase – energetski štedljivi aparati smanjuju račune.

  Frižideri stari oko deset godina, u proseku, troše skoro 400 kilovat-sati godišnje, dok oni stariji uređaji zahtevaju još više energije.

  Toplotna izolacija kuće utiče na manje račune

  Kada radite izolaciju kuće, moraćete da potrošite dosta novca, ali se on brzo vraća kroz uštedu na računima. Po proračunima nekih stručnjaka, uštedećete za godinu dana i isplatićete uloženo. Na ovaj način ćete sprečiti rasipanje električne energije.

  Ako imate probleme sa vratima i prozorima, možete da pomoću silikona ili pene popravite i popunite rupe, i onda hladnoća koja ste postigli, ili pak toplota neće izlaziti, a samim tim, smanjiće se i račun za struju.

  Popust za redovne platiše

  Ne treba zaboraviti i da uslov na koji svi potrošači struje u Srbiji već imaju pravo jeste popust za redovne platiše, odnosno za one koji kilovate plate do 28. dana u mesecu.

  Njima će račun za električnu energiju biti umanjen za pet odsto, bez obzira na potrošnju i na to da li su socijalno ugroženi.

  Pored uslova da se račun plati do određenog datuma, neophodno je da domaćinstvo nema neizmirene obaveze za struju od ranije.

  4 saveta kako da UŠTEDITE STRUJU bez odvratanja sijalice

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE