4 saveta kako da UŠTEDITE STRUJU bez odvratanja sijalice

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  uštedite struju

  4 saveta kako da UŠTEDITE STRUJU bez odvratanja sijalice

  Poslednjih dana u centru pažnje javnosti je tema poskupljenja struje, ali i tema njene uštede. Zbog lepog i izrazito toplog vremena koje nam je već stiglo, mnogi građani očekuju da će računi za struju zbog klime biti veći.

  Ipak, u periodu kada nam sa državnog vrha konstantno sugerišu da će struja poskupeti, te da treba da je štedimo, možda bi zbog našeg džepa trebalo da usvojimo par saveta o tome kako da malo smanjimo račune, tj da uštedite struju za vaše domaćinstvo.

  Iako premijerka Ana Brnabić zagovara odvrtanje sijalice kao jedan od vidova štednje, to nije glavni način za štednju struje.

  Premijerka otkrila kako da uštedite: “Ja sam ODVRTALA SIJALICE”

  Energetski efikasno osvetljenje

  Da biste uštedeli struju nije poželjno da uopšte imate lustere sa običnom sijalicom, već je preporuka da to budu energetski efikasne sijalice. Ove kompaktne fluorescentne sijalice su skuplje od tradicionalnih, ali su energetski efikasnije.

  Birajte štedljive sijalice, ali i obratite pažnju da vam ne ostaje uključeno svetlo u prostorijama u kojima ne boravite. Štedljive sijalice po proračunima troše 4 puta manje električne energije.

  Još bolja varijanta su LED sijalice koje troše i manje nego standardne štedljive sijalice.

  Punjači, kompjuteri, laptopovi…

  Isključite sve aparate (TV, punjač za telefon, računar) kada ih ne koristite i iz zida izvucite kablove jer transformatori, na primer, troše struju i kada ne punite telefon.

  Skrinsejveri na monitoru računara troše istu količinu energije kao kada se na računaru nešto radi. Bolje je da računar isključite kad god ne radite na njemu. I izaberite monitor sa ravnim ekranom jer LCD ekrani troše trećinu energije koju potroše CRT monitori. A ako vam nije potreban veliki desktop, izaberite laptop – on je veći štediša energije.

  uštedite struju

  štednja struje, utičnice, 4 saveta, pixabay

  Uštedite struju kroz štedljivu belu tehniku

  Preporuka je da se, kako biste mogli da uštedite struju, kupuje bela tehnika A, ili A+ klase – energetski štedljivi aparati smanjuju račune.

  Frižideri stari oko deset godina, u proseku, troše skoro 400 kilovat-sati godišnje, dok oni stariji uređaji zahtevaju još više energije.

  “Zamena starijih frižidera onima iz A+++ kategorije koji poseduju zamrzivač na dnu, može nam pomoći da uštedimo na računima za komunalne usluge”, objašnjavao je svojevremeno za BIZLife Branko Samac, menadžer prodaje za segment bele tehnike u kompaniji LG.

  Situacija je slična i kod mašina za pranje veša. Kada uzmemo u obzir da je danas prosečan kapacitet mašine za pranje sedam kilograma, uz 220 ciklusa pranja, današnji uređaji koriste 10-12 metara kubnih vode godišnje, dok starije mašine za pranje veša, koje imaju kapacitet od samo 4-5 kilograma, mogu da potroše duplo više.

  “Takođe, postoji značajna razlika u računima za struju. Mašina za pranje veša starija od deset godina može da potroši i do dva i po puta više struje u poređenju sa prosečnim uređajem danas dostupnim”, istakao je Samac.

  uštedite struju

  uštedite struju, 4 saveta za štednju, bela tehnika, pixabay

  Toplotna izolacija kuće utiče na manje račune

  Kada radite izolaciju kuće, moraćete da potrošite dosta novca, ali se on brzo vraća kroz uštedu na računima. Po proračunima nekih stručnjaka, uštedećete za godinu dana i isplatićete uloženo. Na ovaj način ćete sprečiti rasipanje električne energije.

  Ako imate probleme sa vratima i prozorima, možete da pomoću silikona ili pene popravite i popunite rupe, i onda hladnoća koja ste postigli, ili pak toplota neće izlaziti, a samim tim, smanjiće se i račun za struju.

  uštedite struju

  prozor, štednja struje, pixabay

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE