Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  3 ključna kriterijuma kako do uspeha timskim radom

  Kako dobar timski rad može pomoći kompanijama da se poboljšaju poslovne operacije, produktivnost i efektivnost?

  Učeći kako da sarađujemo sa drugima, poboljšavamo svoje komunikacione veštine, proširujemo svoje razumevanje i postajemo svesniji zadataka na kojima rade članovi našeg tima.

  A koliko je zapravo timski rad važan i kako da on bude efikasan, za BIZLIfe objašnava stručnjak za komunikacije Dragan Savić.

  Dragan Savić, međunarodni Persolog GmbH master trener

  Dragan Savić, međunarodni Persolog GmbH master trener

  On ukazuje da je efikasan timski rad jednostavno neprocenjiv za svaku kompaniju i navodi primer kompanije Google.

  Timski rad kao ključ uspeha

  “Čak je Gugl to morao da nauči vremenom- ova kompanija svake godine ulaže ogromne sume kako bi ponudila prijatno radno mesto gde je sve zaista optimizovano za najbolji mogući timski rad”, ističe sagovornik.

  Gugl je patio od veoma visoke stope fluktuacije tipične za Ameriku pre 10, 15 godina.

  Prema reprezentativnom istraživanju koje je sprovela ova kompanija, prosečna dužina zaposlenja u Guglu, u nekim sektorima, svojevremeno je bila samo 1,1 godinu .

  Google

  Kompanija se takođe brzo širila, tako da su novi zaposleni morali stalno da se integrišu u postojeće timove. Nisu postojali dobri uslovi za efikasan timski rad, ističe.

  Sukobi u timu, nedostatak odgovarajuće saradnje, suočavanje sa interpersonalnim izazovimasamo su neki od problema sa kojima su se timovi u ovoj kompaniji suočavali.

  Navodi da je međunarodni naučni tim kompanije Persolog GmbH razvio program za efikasnu komunikaciju i saradnju u timu, čija je delotvotnost potvrđena u praksi Gugla tokom dvogodišnjeg istraživačkog projekta o timskom radu. Oni se takođe mogu preneti na kompanije iz našeg regiona.

  A kako efikasan timski rad može da funkcioniše u složenim uslovima? Dragan Savić ukazuje da tri kriterijuma određuju uspeh timskog rada:

   Pouzdanost

  Efikasan timski rad zahteva mogućnost da se oslonite jedni na druge. Promovišite i podstičite tradicionalne vrednosti kao što su tačnost, poverenje i osećaj odgovornosti.

  Zaposleni žele kulturu upravljanja u kojoj se vrednosti primenjuju i žive. Takav pristup čisti i rasterećuje atmosferu.

  Najuspešniji timovi i kompanije imaju jasan kodeks vrednosti.

  Vrednosti su u središtu već u procesu zapošljavanja i uključivanja novih zaposlenih. Zaposleni se ne biraju samo na osnovu njihovih sposobnosti, već i prema njihovoj „usklađenosti“ sa vrednostima kompanije.

  Dodatno, menadžment orjentisan na vrednosti je važan korak na putu ka kompaniji iz snova, koji funkcioniše samo sa dobrim menadžerima koji ne samo da određuju vrednosti odozgo, već ih i žive, održavaju i prenose u svom svakodnevnom radu.

  Timski rad, ilustracija

  Timski rad, ilustracija

  Jasnoća

  Timski rad mora biti struktuiran jasno i koncizno. Svaki član tima treba da zna šta se od njega očekuje i ko je odgovoran za koje oblasti i zadatkePostavite ciljeve za svaku oblast.

  Imati ciljeve za narednu godinu je strateški imperativ. Ali, ciljeve treba formulisati na takav način da su merljivi i da se, takođe, mogu postići.

  Uvažavanje

  Svaki član tima treba da se oseća uključenim u ukupni rezultatU timskom radu nema nevažnih zadataka. Svi članovi tima su važni i svojim radom doprinose uspehu projekta. Uvažavanje takođe mora biti osnova za ophođenje jedni prema drugima. Pitanja i primedbe se ne smeju odbaciti kao neuke ili nekompetentne. Mogu se napraviti i greške. Efikasan timski rad zahteva da svaki član tima bude u stanju da se slobodno izražava.

  7 saveta kako do efikasnijeg TIMSKOG RADA na poslu

  Izvor: BIZLife

  Foto: Privatna arhiva, Unsplash, Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE