Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zorana Mihajlović: Obustava gasa iz Ukrajine neće uticati na Srbiju

  Obustava gasa iz Ukrajine neće uticati na Srbiju, jer naša zemlja dobija gas iz Balkanskog toka, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

  Ukrajina je saopštila juče da će obustaviti protok gasa preko te tranzitne stanice, kojom se, kako je navela, isporučuje skoro trećina gasa iz Rusije u Evropu kroz Ukrajinu, pri čemu je okrivila Moskvu za taj potez i najavila da će protok gasa premestiti na neku drugu rutu.

  Gas iz Balkanskog toka u dovoljnim količinama

  Mihajlovićeva je rekla da ukoliko Ukrajina obustavi transport gasa u Evropu, to neće uticati na našu zemlju, jer dobijamo gas iz Balkanskog toka redovno i u dovoljnim količinama.

  „Ukrajina će jedan deo gasa da preusmeri preko drugog gasovoda, a čak i da to ne urade mi smo obezbeđeni po pitanju gasa”, kazala je Mihajlović.

  zorana mihajlović

  Istakla je da je veoma značajno to što Srbija dobija gas iz Balkanskog toka i navela da to nije bilo tako do pre dve godine, kada je država imala mogućnost isporuke gasa samo iz Ukrajine.

  „Da imamo danas samo tu mogućnost mi bismo bili u ozbiljnom problemu, naša industrija danas ne bi imala gas”, dodala je Mihajlović.

  Kada će početi pregovori oko gasa?

  Na pitanje kada će početi pregovori Srbije sa Rusijom o novim isporukama gasa, Mihajlović kaže da su preduzeća „Srbijagas” i „Gasprom” već počeli da pregovaraju, te da je za našu zemlju važno da ima i povoljnu cenu gasa, ali i dovoljne količine.

  Mihajlović kaže da naša zemlja prema postojećem ugovoru dobija šest miliona metara kubnih gasa na dnevnom nivou, te da imamo i određene ugovore za dodatne količine gasa.

  „Razlika između dnevnog i zimskog trošenja je 6: 1, to znači da mi sada trošimo oko 4.5 miliona na negde oko 14,15 miliona metara kubnih dnevno koliko trošimo zimi”, objasnila je Mihajlović.

  Cilj da imamo novo skladište gasa

  Kada je reč o skladištu gasa u Banatskom Dvoru, ministarska podseća da je Banatski Dvor u većinskom vlasništvu „Gasproma”, a da naša država ima udeo od 49 odsto, i ističe da se gas puni svakodnevno i da ga ima za naredna 24 dana.

  Mihajlovićeva navodi da iz Banatskog Dvora može da se ispumpa dnevno samo pet miliona metara kvadratnih gasa i da je zato plan da u narednom periodu Srbija ima svoje skladište, kako bismo mogli da ispumpamo i veće količine gasa.

  „Sledeće godine će da počnu radovi na novom skladištu jer Srbija mora da ima svoje skladište koje će imati takav kapacitet da možemo da ispumpamo mnogo više od pet miliona metara kubnih gasa”, kazala je Mihajlović.

  „Viša sila“: Ukrajina smanjuje tranzit gasa u Evropu

  Izvor: Tanjug

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE