"Viša sila": Ukrajina smanjuje tranzit gasa u Evropu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  zorana mihajlović

  “Viša sila”: Ukrajina smanjuje tranzit gasa u Evropu

  Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTSOU) saopštio je da od srede obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice “Sohranovka”, koja se nalazi u Luganskoj oblasti.

  GTSOU obaveštava da od 11. maja u 07.00 časova neće biti prijema gasa u gasni transportni sistem Ukrajine u tački “Sohranovka”, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

  Kako je precizirano, “zbog više sile” nije moguć dalji transport gasa preko stanice “Sohranovka” i pogranične kompresorske stanice “Novopskov”, koje su pod kontrolom Rusije.

  Operator navodi da kroz kompresorsku stanicu “Novopskov” prolazi skoro trećina gasa koji se isporučuje iz Rusije u Evropu – do 32,6 miliona kubnih metara dnevno.

  Kompanija navodi da je u cilju ispunjavanja tranzitnih obaveza prema evropskim partnerima moguće privremeno prebacivanje nedostupnih kapaciteta sa tačke “Sohranovka” u tačku “Sudža”, koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine.

  Ukrajina je ostala da bude glavna tranzitna ruta za ruski gas u Evropu čak i nakon rata.

  Viša sila odnosi se na klauzulu koja je uključena u ugovore za otklanjanje odgovornosti za prirodne i neizbježne katastrofe koje prekidaju očekivani tok događaja i sprečavaju učesnike u ispunjavanju obveza.

  GTSOU je saopštio da ne može izvoditi operacije na gasnoj kompresorskoj stanici “Novopskov” na lokaciji zbog “mešanja okupacionih snaga u tehničke procese”.

  Na najavu ukrajinskog operatora da će zatvoriti transport ruskog gasa kroz dosadašnju ulaznu tačku i preložio novu lokaciju, ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da to “tehnološki nemoguće”.

  Izvor: Sputnjik, Klix, RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE