Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zbog čega je berza stvar opšte kulture?

  Piše: Rade Rakočević, berzanski stručnjak i preduzetnik, vlasnik franšize Moritz Eis

  U Srbiji se o berzi najčešće piše kad se desi nešto nesvakidašnje: ili je u pitanju ogroman rast ili dramatičan pad. Koliko je zaradio ili izgubio Ilon Mask ili Džef Bezos, to su prave vesti za naše medije! A tek Bil Gejts – on je prava poslastica, sve zanima šta radi krojač naših sudbina.

  Ja neću pisati o tome.

  Investiranje na berzama je stvar opšte kulture, reči su poznatog srpskog ekonomskog mislioca sa početka 21. veka – mene.

  Ako više od 85% Amerikanaca sa fakultetskom diplomom investira na berzama, zapitajte se šta je to što vi znate, a oni ne?

  Dok ovo čitate, verovatno vaš pandan u SAD ili Engleskoj, možda i kolega iz iste firme, prati gde su danas otišle njegove akcije. Sve veći broj vas, koji ste zaposleni u stranoj firmi u Srbiji, ima pravo na bonus u akcijama firme u kojoj radi ili da ih kupi sa popustom, a to ne koristi ili ako i koristi, ne zna šta sa tim da radi.

  Neznanje nije i ne može da bude izgovor.

  Da li je lako trgovati na berzi? Nije, ali nije ni previše komplikovano, nešto poput učenja da vozite kola. Malo teorije i dosta prakse, bez žurbe, oprezno u početku, a sve sigurnije kako godine prolaze.

  I zato vežite pojas, krećemo u berzansku vožnju.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE