Zašto je "Don't look up" zaludeo svet i kakvu poruku krije popularni film?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Don't look up

  Zašto je “Don’t look up” zaludeo svet i kakvu poruku krije popularni film?

  Novi film Adama Mekeja “Ne gledaj gore”, objavljen na Netflix-u 24. decembra, skočio je na prvo mesto u 10 najboljih strimera u mnogim zemljama ovog prazničnog vikenda.

  Sa zvezdanom glumačkom ekipom, uključujući Leonarda Di Kaprija, Dženifer Lorens, Džonu Hila, Meril Strip i Kejt Blanšet, “Ne gledaj gore” je efektna satira koja odražava stanje današnjeg društva.

  U suštini, Mekej (koji je napisao scenario sa novinarom/aktivistom Dejvidom Sirotom ) donosi veoma naglašenu raspravu o nefunkcionalnom stanju trenutne politike i medija, u kojima su svi toliko kratkovidni da ne mogu da se fokusiraju na egzistencijalno pretnje. Naslov odražava neizbežnu krajnju tačku toga, sa pristupom zakopanoj glavom u pesak predstojećoj propasti.

  Radnja filma

  “Ne gledaj gore” počinje kao i svaki drugi film katastrofe. Mlada studentkinja doktorskih studija, Kejt Dibijaski (Dženifer Lorens) nadgleda nebo i detektuje kometu. Uzbuđena svojim otkrićima, ona zove svog profesora dr Rendala Mindija (Leonardo Dikaprio) i svoje kolege.

  Zajedno izračunavaju putanju novoimenovane komete Dibiaski koja ide pravo ka našoj planeti Zemlji. Imaju samo šest meseci da reaguju. Za razliku od tradicionalnih filmova o katastrofama, u “Ne gledaj gore”, reči upozorenja Kejt i dr Mindi o predstojećoj apokalipsi koja im je na putu, nailaze na gluve uši.

  Predsednica SAD (Meril Strip) i njen ulizički sin i šef kabineta Džejson (Džona Hil) više su zainteresovani da budu ponovo izabrani. Mediji, predstavljeni optimističnom jutarnjom emisijom pod nazivom “The Daili Rip”, koju vode Bri (Kejt Blanšet) i Džek (Tajler Peri), više su zainteresovani za stvaranje buke nego za prenošenje informacija. Čovečanstvo je osuđeno na propast.

  Paralela sa klimatskim promenama

  Adam Mekej je napisao ovaj film imajući na umu klimatske promene. U međuvremenu se dogodila pandemija i sve što je napisao se manje-više obistinilo. Film toliko odjekuje onim što smo svi preživeli u protekle dve godine.

  Neefikasna politička klasa previše zabrinuta za sopstvene karijere da bi jasno razmišljala o tome šta treba da se uradi da bi se spasili životi. Poricanje naučnih dokaza od strane onih koji nemaju naučnu pozadinu. Društvo koje je presporo da reaguje na stvarnu opasnost jer mu pažnju zaokupljaju tračevi o slavnim ličnostima i vesela zabava.

  Sa svojom zvezdanom glumačkom ekipom, nastupi u filmu “Ne gledaj gore” su prilično besprekorni. Dr Mendi se diže od univerzitetskog profesora nervoznog da govori u javnosti do samouverenog čoveka koji izlazi u vrhunske časopise.

  Kejt je samouverena bistra mlada naučnica čiju poruku brzo prikrivaju njeni glupi momenti. Kejt Blanšet je uvek odlična kao i ova prekvalifikovana novinarka, koja zavodi nervoznog univerzitetskog profesora. Uloga Arijane Grande kao superzvezde Rajli Bine, koja je više zabrinuta zbog svog problematičnog odnosa sa DJ Čelom (Skot Meskudi) nego o bilo kojoj kometi koja ubija planete, takođe je sjajna. Predsednica Orlean sa njenim sinom, šefom štaba Džejsonom, ima odjeka sa stvarnošću. Film prikazuje kako okuplja svoje pristalice, noseći bejzbol kape.

  Susret sa smrću

  Ali pored politike, klimatskih promena i globalnih pandemija, ono na šta nas je „Ne gledaj gore“ navelo da pomislimo su načini na koje se svi suočavamo sa smrću, ili izgledom smrti i njenom predstojećom pretnjom – možda pretnja nije prava reč, ali nego njegova neminovnost.

  Svako od nas ima svoje načine da shvatimo smrt. Neki očajavaju, neki prihvataju, neki pokušavaju da nađu način da se bore protiv nje, savladaju je, poraze, ponekad na štetu drugih, dok drugi ignorišu to i puštaju da ih ometa zabava, treći to poriču ili misle da bi to moglo desiti se samo nekom drugom, i odbijaju da to priznaju.

  Kako se suočiti sa smrću kada znate da dolazi? Ovo je možda jedina tačka koju film ne uspeva da prikaže efikasno, previše zabrinut zbog apsurda politike koja ga okružuje.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE