Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Amerika

  SITNICA: Život na Menhetnu u iznajmljenom stanu koštao bi vas 5.000 USD

  Prosečna mesečna zakupnina stana na Menhetnu po prvi put je premašila 5.000 dolara. Brokeri kažu da će potražnja i cene biti još više u jesen.

  Prosečna zakupnina stana u junu bila je 5.058 dolara, najveća zabeležena, prema izveštaju kompanija Miler Semuel i Daglas Eliman. Prosečne cene zakupa porasle su za 29 odsto u odnosu na prošlu godinu. Srednja renta porasla je za 25 odsto na 4.050 dolara mesečno.

  Pored povećanja cena za mnoge iznajmljivače, rast cena bi mogao da ima negativne efekte usled širih inflacionih pritisaka. Zakupnine su ključna komponenta vladinog indeksa potrošačkih cena, koji je u junu porastao za 9,1 odsto u odnosu na pre godinu dana, a Njujork je najveće tržište za iznajmljivanje u zemlji.

  Kontinuirani pritisak na cene zakupnina na Menhetnu mogao bi da doprinese višoj inflaciji u narednim mesecima i da izvrši veći pritisak na Federalne rezerve da podignu stope u pokušaju da ukrote cene.

  „Nema znakova usporavanja, barem ne još“, rekao je Džonatan Miler, izvršni direktor kompanije „Miller Samuel“.

  Zakupnina

  Zakupnina, Menhetn (Pixabay)

  Ponude za iznajmljivanje stanova na Menhetnu

  Ponuda stanova na Menhetnu za iznajmljivanje, koja je porasla tokom pandemije, sada je blizu rekordno niskog nivoa. Stopa upražnjenosti na kraju juna iznosila je samo 1,9 odsto, sa oko 6.400 raspoloživih stanova. To je oko 46 odsto manje u odnosu na prošlu godinu, piše CNBC.

  Brokeri kažu da se mnoge porodice i iznajmljivači, koji su napustili grad tokom pandemije, sada vraćaju, uprkos zabrinutosti zbog visokog kriminala, poreza i problematičnih podzemnih železnica. Mlađi iznajmljivači takođe se slivaju na tržište iznajmljivanja. Milenijalci, pa čak i neki pripadnici generacije Z, dolaze u grad nakon koledža ili rade na daljinu iz višespratnica kako bi iskoristili gradsku kulturu i noćni život.

  „Na kraju krajeva, oni žele da budu u Njujorku. Čak se i neke porodice koje su otišle u Majami vraćaju“, rekla je broker Valirjana Gaši.

  Jul i avgust su obično meseci za iznajmljivanje na Menhetnu, jer stanari kreću u potragu pre početka septembra i povratka u školu i na posao. Brokeri kažu da su kuće za prodaju skoro prazne, dok one za iznajmljivanje nikada nisu bile traženije.

  „Kada se na tržištu pojavi dobar zakup, posebno u centru grada, postoje redovi“, rekla je Gaši.

  Zakupnina, Menhetn

  Zakupnina, Menhetn (Pixabay)

  Nadmetanje za iznajmljivanje

  Ratovi nadmetanja su sada rutina za iznajmljivanje. Gaši je rekla da jedan od njenih klijenata gleda u centar grada iz jedne spavaće sobe, što košta 6.000 dolara mesečno. To je više od 5.000 dolara mesečno. Klijent nudi 6.750 dolara da bi izbacio iz igre suparničke ponuđače.

  Ona takođe ima klijente koji planiraju kupovinu stana na Menhetnu, ali ga u međuvremenu iznajmljuju sa budžetom od preko 30.000 dolara mesečno.

  „Spreman je da potroši na iznajmljivanje, jer kada dođe vreme za kupovinu, nada se da će još više uštedeti na kupovini. On misli da će prodajne cene uskoro pasti“, poručila je Gaši.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE