Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zadarski sudija podneo 11 tužbi protiv medija i – dobio

  Sudija zadarskog Županijskog suda tužio je izdavača Hanza Mediju i nepravosnažno dobio 250.000 kuna (33.000 evra). Ta presuda će, ako postane pravosnažna, imati dalekosežne posledice na medijsko praćenje rada sudova, piše Jutarnji list.

  Nakon što su Jutarnji list i druga izdanja Hanza Medije pisali o slučaju silovanja i seksualnog nasilja nad maloletnicom iz okoline Zadra i odluci sudije Ivana Markovića da osumnjičene mladiće nakon ispitivanja pusti da se brane sa slobode, sudija je pred sudom u Zagrebu podigao 11 tužbi zbog 17 članaka objavljenih u štampanim i internet izdanjima Hanza Medije, kao i niz tužbi protiv drugih medija.

  Sud je 11. februara doneo nepravosnažnu presudu prema kojoj, kao kompenzaciju za duševnu bol, Hanza Medija sudiji Markoviću treba da isplati 250.000 kuna. Taj izdavač će morati da plati i 61.813 kuna (8.200 evra) sudskih troškova.

  U obrazloženju presude se, između ostalog, navodi da se u konkretnom slučaju radi o tzv. senzacionalističkom novinarstvu, da su informacije dobijene od policije prikupljene na nezakonit način i da sudija Županijskog suda u ovom slučaju nije javna osoba.

  U presudi je ocenjeno i da mišljenje stručnjaka koje su novine objavljivale nije bitno jer niko od njih nije imao uvid u sudski zapisnik, a da se iz javno dostupnih izvora ne može i ne sme suditi o profilu sudije i njegovom radu.

  U nepravosnažnoj presudi napisanoj na 40 stranica istovremeno je potpuno odbačen iskaz novinara, piše Jutarnji list.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE