Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za pokretanje biznisa dovoljna je soba, kompjuter i par stotina evra

  Samostalan rad i želja da bude sam svoj gazda bili su presudni da počne da se bavi privatnim poslom. Dragiša Nikolić je verovao u svoje ideje i rešio je da ih sprovede u delo. Godine 2007. osnovao je agenciju “Student Adventures” koja bavi programima studentske razmene. Za početak poslovanja bila mu je dovoljna iznajmljena soba u hotelu, kompjuter i nekoliko stotina evra. U saradnji sa američkim partnerima omogućio je mladima iz različitih krajeva sveta da preko leta borave u SAD ili nekoj drugoj destinaciji, upoznaju različite ljude i kulture, steknu radno iskustvo i zarade.

  “Te 2006. godine, zbog preloma ruke na basketu, pauzirao sam godinu dana na Stomatološkom fakultetu. Na preporuku doktora upisao sam drugi fakultet zbog težeg preloma desne ruke. Moj ceo svet se tada srušio ali morao sam da napravim krupnu promenu u životu. Otišao sam 2007. na  Work & Travel program u Ameriku i tokom boravka od pet meseci prvi put sam se susreo sa osećajem da se trud, disciplina, posvećenost i uloženo vreme isplate. Tada sam pomislio da možda takva disciplina i posvećenost mogu i u Srbiji da ‘urode plodom’ i želeo sam da probam da primenim taj sistem kod nas. Okolnosti su bile na mojoj strani pa sam dobio ponudu od američkog poslodavca da otvorim agenciju koja će se baviti baš ovim programom i tako pomognem našim studentima da dožive moje iskustvo. Po povratku sam upisao narednu godinu studija, 4. decembra 2007. otvorio agenciju  ‘Student Adventures’ i uz pomoć američkih partnera započeo novu životnu avanturu”, priča Dragiša.

  Students_adventures2

  Kaže da mu je za početak posla bila dovoljna iznajmljena soba u starom delu hotela Slavija kao poslovni prostor, kompjuter i nekoliko stotina evra.

  Momenat kada je odlučio da uđe u privatne vode bio je prekretnica u njegovom životu. Nerazumevanje okoline je bilo prisutno ali je verovanje u sopstvene ideje presudilo. Priznaje da su ipak, početna neizvesnost i ulazak u biznis koji je bio prilično nerazvijen i mnogima stran, unosili dozu nemira u njegovu svakodnevicu.

  Govoreći o principima poslovanja kojima se rukovodi, Dragiša kaže da su najvažnii doslednost, inovativnost i istrajnost.

  “Danas su uslovi poslovanja na tržištu, u poređenju sa vremenom od pre 10 godina kada je  ‘Student Adventures’ nastao, znatno drugačiji. Ovo tržište je danas zasićeno i veoma konkurentno, tako da su uslovi dinamični ali u isto vreme je i pravi izazov poslovati i baviti se razmenom studenata danas”.

  Prema njegovim rečima, ova vrsta biznisa je specifična, orijentisana na saradnju sa inostranstvom, pa se tako i sva politička kretanja u svetu i drugi spoljašnji uticaji ne mogu izbeći.

  Students_adventures3“Predviđanje i prilagođavanje su možda i najbitniji parametar uspešnog poslovanja u ovoj oblasti. Takođe, pored samog tržišta, najveći izazov uvek su i lični apetiti i želje, tako da je želja za novim itekako prisutna. Od ove godine smo pored Amerike počeli da se bavimo i Asian Adventures programom, odnosno zapošljavanjem mladih u Aziji. Kako za mene, tako i za ceo naš tim ovaj program predstavlja veliki izazov ali u isto vreme i radost”.

  Dragiša kaže da mu u poslu nekada nedostaje slobodnog vremena i osećaja rasterećenosti. Međutim, navodi da se na takav tempo i stil života mora biti spreman jer  dok god veruje u ono što radi svi nedostaci su manje bitni.

  Planova za budućnost ima a primarni su kontinuiran rast i pružanje kvalitetnih usluga.

  “Ono što se trenutno odigrava je nova prekretnica u mom životu. Zajedno sa ljudima koje volim, cenim i poštujem, odlučio sam da se upustim u novu priču. Otvorili smo firmu  ‘Smart Match Solutions’ koja se bavi headhuntingom i organizovanjem specijalnih korporativnih događaja. Tim ljudi koji se okupio je pun znanja i ne mogu da dočekam da vidim šta nam budućnost donosi jer sam siguran da će ova vožnja biti veoma uzbuljiva”.

  Znanje, petlja i srce su neophodni za sve u životu pa tako i za privatan biznis, smatra on.

  “Ako ste ikada razmišljali o privatnom biznisu kao svom izboru budite sigurni da ako budete istrajni i izaberete ono u šta i sami verujete i ono što zaista volite da radite, uspeh vas sigurno kad-tad očekuje. Mladi bi trebalo da znaju da uspeh ne dolazi preko noći, da je potreban rad i trud ali i doslednost. Osećaj zadovoljstva ostvarivanja sebe u privatnom biznisu je neprocenjiv”, zaključuje on.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Students Adventures

  Piše: Tanja Njegomir

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE