Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evro, kamatna stopa

  Za nemačku penziju mora da se radi bar pet godina – a koliko ona iznosi?

  Mnogi stanovnici našeg regiona „sanjaju“ o nemačkim penzijama, a da biste ostvarili penziono pravo u najjačoj evropskoj ekonomiji, morate imati uplaćenih najmanje pet godina doprinosa za penziono osiguranje.

  Upravo od tih doprinosa zavisi kolika će penzija biti. Što su prihodi veći, to su veći doprinosi koji se uplaćuju u penziono osiguranje. Ti doprinosi zauzvrat određuju koliko ćete skupiti penzionih bodova (bodova zarade), piše Fenix magazin.

  Ako u jednoj godini zaradite tačno onoliko koliko prosečno zarađuje nemački radnik, biće vam priznat jedan penzioni bod. Naime, prosečna godišnja bruto plata u 2023. godini je 43.142 evra na zapadu i 41.967 evra na istoku.

  Nemačka, radnici (Unsplash)

  Za svaki penzioni bod ima se pravo na tzv. vrednost penzije. To trenutno iznosi 36,02 evra na zapadu i 35,52 evra na istoku. Mesečni iznos penzije nakon pet godina rada izračunava se prema sledećoj formuli: Mesečna bruto penzija = bodovi zarade x faktor pristupa x trenutna vrednost mirovine x faktor vrste penzije.

  I faktor ulaska i faktor vrste penzije imaju vrednost 1 ukoliko nije reč o prevremenoj penziji.

  Ako ste pet godina primali prosečnu nemačku platu na zapadu, onda ste svojim doprinosima prikupili tačno pet penzionih bodova. Trenutna vrednost penzije rezultirala bi mesečnom penzijom od 180,10 evra. Ako u pet godina rada ne dobijete tačno jedan penzioni bod, penzija će se promeniti.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE