Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tajvanski Acer „zaobilazi“ sankcije Rusiji

  Tajvanski proizvođač računara Acer isporučio je Rusiji komponente u vrednosti od najmanje 70,4 miliona dolara između 8. aprila 2022. i 31. marta 2023. godine, nakon što je saopštio da će obustaviti svoje poslovanje u toj zemlji.

  Iako nisu nezakonite, akcije Acera su u suprotnosti s onima ključnih zapadnih rivala kao što su Dell i HP koji su obustavili isporuke u februaru i aprilu 2022. godine, nakon početka rata u Ukrajini, pokazuju carinski zapisi.

  Evidencija pokazuje da je oprema koju je proizveo Acer isporučena u Rusiju kako preko Acerove podružnice u potpunom vlasništvu registrovane u Švajcarskoj, tako i kroz brojne usluge isporuke po nalogu te podružnice.

  Pošto su pošiljke upućene izvan Tajvana, nisu prekršile sankcije ove zemlje Rusiji. Takođe, pošiljke nisu uključivale artikle koji su u vreme izvoza bili ograničeni švajcarskim režimom sankcija, koji odražava režim Evropske unije.

  Upitan o izvozu u Rusiju preko švajcarske podružnice Acer Sales International SA, tajvanski Acer je saopštio da se strogo pridržavaju primenjivih međunarodnih propisa i zakona o trgovini u vezi sa izvozom u Rusiju.

  Dodaje se da švajcarska podružnica „nije isporučila nijedan laptop ili desktop računar u Rusiju od 8. aprila prošle godine“, ali da je isporučila „ograničen broj ekrana i dodataka ruskom tržištu za civilnu svakodnevnu upotrebu, istovremeno osiguravajući usklađenost s međunarodnim sankcijama“.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE