Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za „MOJE DRVO“ u BG-u potreban jedan klik i skoro CELA PLATA (FOTO)

  Beograđani su nedavno dobili aplikaciju „Moje drvo“ kojom im je omogućeno da zasade svoje stablo bilo gde u Beogradu i da na taj način učestvuju u pošumljavanju Beograda.

  Kako je prilikom najavljivanja aplikacije rekao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, svako može da izabere stablo, plati ga, a ispred stabla će stojati natpis ko je donirao sadnju.

  “Gradska aplikacija “moje drvo” je Android aplikacija koja omogućava da građanin pronađe mesto na kome je Grad planirao da sadi drveće tokom godine, a sadimo oko šest hiljada stabala godišnje. Svako može da izabere stablo i da plati preko računa za mobilni telefon sadnicu za mesto koje želi. Kada mi zasadimo drvo ispred stabla stoji natpis ko je donirao sadnju. Tako svaki građanin može da ima svoje drvo i da da konkretan doprinos da naš grad bude zeleniji. Nadam se da će ovu aplikaciju koristiti i kompanije koji bi, recimo za Novu godinu, umesto poklona poslovnim partnerima, zbog čije se izrade često seku stabla, sada mogle da kupe drvo”, napisao je Vesić tada.

  Gradska vlast zove Beograđane da plate i zasade SVOJE DRVO

  Međutim, gotovo mesec dana je prošlo od toga, a sudeći prema informacijama sa aplikacije, do sada su četiri osobe zasadile svoje sadnice. Jedan od njih je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je svoje drvo zasadio 7.10.2020. godine u opštini Vračar. Istog dana zasađeno je još jedno drvo, ali na teritoriji Starog grada, dok je 19.10. jedna sadnica zasađena na teritoriji Savskog venca. Prekjuče je zasađeno još jedno stablo, takođe na opštini Vračar.

  Inače, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je prilikom gostovanja u emisiji Magazin In obećao da će prisutnim dama pokloniti po jedno drvo, pa su tako pre par dana Sanja Marinković, Jelena Tomašević, Emina Jahović i Suzana Mančić na poklon dobile po jedno stablo. Ipak, ta aktivnost nije zabeležena u aplikaciji pod imenom Goran Vesić, niti pod imenom jedne od četiri dame.

  Kako je naveo Vesić, „sredstva za kupovinu ovih stabala obezbedili su moji prijatelji koji poštuju sve što se u Beogradu radi poslednjih godina“.

  Moglo bi sredstva neophodna da bi neko dobio svoje drvo nisu baš pristupačna, uzevši u obzir cene sadnica.Građani Beograda mogu da zasade kuglasti bagrem koji košta 26.315 dinara, zatim divlji kesten koji će ih koštati 30.526 dinara, mačju lesku čija je cena 30.526 dinara, crveni hrast od 38.947 dinara, i na kraju, apsolutni pobednik, javor sa kuglastom krošnjom koji košta 45.263 dinara.

  Da podsetimo, prema poslednjem preseku Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u Srbiji iznosi 58.513 dinara bez poreza i doprinosa. To znači da, ukoliko bi prosečan Beograđanin zasadio jedno stablo javora sa kuglastom krošnjom, i platio porez i doprinos, najverovatnije ne bi imao od čega da plati ostale račune, dok za životne potrebe, moglo bi se reći, ne ostaje ništa.


   

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE