Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  VW gradi šest GIGAFABRIKA u Evropi

  Nemački proizvođač automobila Folksvagen (VW) objavio je da je sklopio još tri strateška partnerstva za industrijalizaciju tehnologije baterija i njihovu masovnu proizvodnju.

  Novi partneri VW su grupa za tehnologiju materijala Umicore, specijalizovana kompanija za baterije 24M Technologies i firma za čistu tehnologiju Vulcan Energy Resources.

  Folksvagen je saopštio da sprovodi i svoj tehnološki plan za interni razvoj i proizvodnju baterijskih ćelija, koji predviđa gradnju šest gigafabrika u Evropi do 2030. godine.

  VW s Umicoreom planira da osnuje zajedničku kompaniju koja bi snabdevala njegove evropske fabrike ćelija katodnim materijalima i pomogla automobilskom gigantu da uspostavi evropski lanac snabdevanja baterijama.

  Njen godišnji proizvodni kapacitet trebalo bi postupno da se povećava s početnih 20 gigavatsata (GWh), namenjenih Folksvagenovoj gigafabrici u Zalcgiteru u Nemačkoj.

  Do kraja decenije trebalo bi dostići i do 160 GWh, što bi odgovaralo godišnjem proizvodnom kapacitetu za napajanje oko 2,2 miliona električnih vozila.

  Folksvagen će uložiti novac i u startap za baterije sa sedištem u Kembridžu 24M, firmu-ćerku Massachusetts Institute of Technologyja (MIT), kako bi razvio najsavremeniju tehnologiju proizvodnje za svoje fabrike ćelija.

  Nova podružnica VW će razvijati i poboljšavati tehnologiju za primenu u automobilskoj industriji koja će se bazirati na tehnologiji 24M.

  Folksvagen je takođe potpisao sporazum s kompanijom Vulcan Energy Resources o snabdevanju ugljenoneutralnim litijumom iz doline Gornje Rajne u Nemačkoj. Obavezujući ugovor se odnosi na period od pet godina, počevši od 2026. godine.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE