Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Budžet, Skupština Srbije

  Vlada usvojila Predlog zakona o referendumu, ukida se CENZUS

  Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojim se ukida obavezni cenzus za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma.

  Iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima daopšteno je da će ovaj zakon građanima omogućiti da „efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma“.

  Novim zakonom se, ističe se, otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona, zbog kojih su građani institute referenduma i narodne inicijative u praksi retko koristili.

  „Važeći zakon usvojen još 1994.“

  „Usled činjenice da je trenutno važeći Zakon donet još 1994. godine, novi predlog zakona sadrži i brojna usklađivanja sa Ustavom, pre svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, kao i u svrhu uređivanja svih vrsta referenduma predviđenih Ustavom“, ističe se u saopštenju.

  Rešenja predviđena Predlogom zakona zasnivaju se na preporukama Saveta Evrope iz „Revidiranog kodeksa dobre prakse u oblasti referenduma“ iz oktobra 2020. godine.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE