Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nema kraja NESTAŠICAMA: Moguć MANJAK špriceva za vakcine

  U 2022. godini bi moglo doći do nestašice jedne do dve milijarde špriceva potrebnih za davanje vakcina protiv kovida-19, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

  To bi, takođe, moglo da utiče na rutinske imunizacije i ugrozi bezbednost, dodaje SZO.

  Nacionalne zdravstvene vlasti bi unapred trebalo da planiraju svoje potrebe kako bi izbegle gomilanje, paničnu kupovinu i vrstu situacije viđenu na početku pandemije sa nedostatkom lične zaštitne opreme, izjavila je ekspert SZO Liza Hedman.

  „Mogli bismo da imamo globalnu nestašicu špriceva za imunizaciju, što bi zauzvrat moglo dovesti do ozbiljnih problema kao što su usporavanje napora na imunizaciji, kao i zabrinutost za bezbednost“, izjavila je Hedman.

  Nestašica bi, kako dodaje, mogla dovesti do kašnjenja u rutinskim vakcinacijama, posebno za decu, a takođe bi mogla podstaći nebezbednu ponovnu upotrebu špriceva i igala, posebno u siromašnijim zemljama.

  Globalno je dato oko 6,8 milijardi vakcina protiv kovida-19, što je skoro duplo više od broja rutinskih vakcina, izjavila je Hedman, uporedivši to sa ukupnim proizvodnim kapacitetom od oko 6 milijardi špriceva za imunizaciju godišnje.

  „To znači da bi se svet mogao suočiti sa nedostatkom do dve milijarde špriceva sledeće godine“, izjavila je Hedman.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE