Vlada Srbije ograničila cenu gasa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada Srbije ograničila cenu gasa

  Vlada Srbije usvojila je Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

  Ova uredba je usvojena zbog globalnog poremećaja na tržištu prirodnog gasa i naglog skoka cene ovog energenta u čitavoj Evropi, a u cilju obezbeđivanja sigurnog snabdevanja tržišta Srbije i zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje ovog energenta, saopšteno je posle sednice Vlade.

  “Uredba ima za cilj otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa kao načina ublažavanja posledica energetske krize kako bi se obezbedilo normalno snabdevanje svih potrošača ovim energentom. Zato je bilo neophodno energetskim subjektima, koji obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko, obezbediti pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine”, navodi se u saopštenju.

  Takođe, bilo je neophodno obezbediti i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u odnosu na novembar 2021. godine.

  “Ti energetski subjekti prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene koja je bila tog meseca”, ističe Vlada Srbije.

  Miroslav Tomašević novi v.d. direktora EPS-a

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE