VKS: Pogrešna INTERPRETACIJA STAVA o troškovima obrade kredita

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  VKS: Pogrešna INTERPRETACIJA STAVA o troškovima obrade kredita

  Vrhovni kasacioni sud (VKS) saopštio je da je u javnosti pogrešno interpretirana dopuna stava sednice Građanskog odeljenja tog suda u vezi sa troškovima obrade kredita, ističući da on nije izmenjen u odnosu na stav iz 2018. godine.

  Taj stav je dopunjen objašnjenjem o dometu njegove primene i rezultat je nesaglasnosti sudova u njihovim odlukama i obrazloženjima kao i potrebe ujednačavanja sudske prakse, navodi se u saopštenju Opšte sednice VKS, koju čine sve sudije tog suda.

  Posebno se ukazuje da je Vrhovni kasacioni sud najviša sudska instanca u Srbiji, te da stavove zauzima u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu, koji nisu obavezujući, već služe ujednačavanju sudske prakse.

  “Sa stavovima koje je zauzeo Vrhovni kasacioni sud moguće je polemisati isključivo u zakonskim okvirima”, navodi se u saopštenju i dodaje da Opšta sednica VKS najoštrije osuđuje “potrebu određenih interesnih grupa da davanjem sopstvenog tumačenja obmanu javnost i politizuju rad VKS”.

  Povodom ove dopune stava VKS u vezi sa troškovima obrade kredita, kao i stava o naplati premije za osiguranje kredita, održani su protesti građana i advokata, koji su tražili hitno povlačenje stavova, tvrdeći da su oni doneti u korist banaka, a na štetu građana, mimo zakona i dosadašnje prakse i stavova VKS.

  Protest advokata: Ne idemo odavde dok VKS ne povuče stav o bankama

  Bankari tvrde: Nećemo tražiti povrat novca iz izgubljenih sporova

  “Ako se primeni stav VKS, građani će morati da plate 90 miliona EUR”

  Izvor: Agencije

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE