Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naknade

  „Ako se primeni stav VKS, građani će morati da plate 90 miliona EUR“

  Advokat Nemanja Injac i Jovan Ristić iz Udruženja potrošača „Efektiva“ upozorili su da je u toku 250.000 sudskih postupaka koje su građani pokrenuli protiv banaka zbog naplate troškova obrade kredita, i da će zbog promene stava VKS, oni morati da plate 90 miliona evra na ime sudskih troškova.

  Injac je za N1 podsetio da su građani tužili banke vođeni stavovm VKS iz 2018. i presudama koje su dosad sve bile u korist klijenata. Ukoliko se bude primenio novi stav VKS, građani će izgubiti sporove i morati da plate sudske troškove koji u proseku iznose od 40.000 do 5.000 dinara, odnosno od građana će na ime sudskih troškova biti ukupno naplaćeno čak 90 miliona evra, upozorio je on.

  Injac je dodao da su ugroženi i građani koji su već dobili pravosnažne drugostepene presude, jer su banke najavile revizije pred VKS, i ako se taj sud bude vodio svojim novim stavom, te presude će biti ukinute, postupci će se vratiti na početak, a građani će platiti još veće troškove.

  Ristić je istakao da je VKS svojim novim stavom celu stvar „obrnuo naglavce“. Podsetio je da banke nisu obaveštavale klijente zašto se naplaćuju troškovi obrade kredita i upozorio je da je takva bankarska praksa bila diskriminatorna, jer su klijenti koji su uzimali veće kredite, plaćali i veće troškove obrade.

  Stav VKS iz 2018. godine zasnovan je upravo na tome, dodao je Injac i podsetio da je u toj odluci bilo navedeno da troškovi obrade kredita moraju biti jasno i nedvosmisleno predočeni i da mora biti navedeno šta ulazi u njihov obračun.

  „Novi stav kaže da banke nisu dužne da obrazlažu troškove obrade kredita“, ukazao je Injac i upozorio da to znači da banke sada mogu da naplaćuju procenat kakav god žele.

  Advokat: VKS nasamario građane koji su tužili banke

  Tri „udara“ u pola godine kako bi se postupci okrenuli u korist banaka

  Ristić je istakao da je novi stav VKS već treći pokušaj u samo pola godine, da se sudski postupci okrenu u korist banaka.

  Prvo je, kako je naveo, stigao dopis MMF-a u kojem je poručeno da bi pronalaženje brzog rešenja za sve veći broj sudskih postupaka protiv banaka u kojima se osporava zakonitost naknada za obradu kredita i za osiguranje stambenih kredita, ojačalo finansijski sektor i poboljšalo poslovnu klimu.

  Zatim su „na brzaka“ pokušane izmene Zakona o parničnom postupku (ZPP) kako bi se „suzilo grlo da što manje građana tuži“ banke, podsetio je predstavnik „Efektive“. Taj „udar“ je, kako je dodao, bio i protivustavan jer autentično tumačenje zakona može da donosi samo saziv Skupštine koji je zakon i usvojio, a u ovom slučaju su tumačena „tri određena člana koji nerviraju banke“ u zakonima iz 1978, 2010 i 2011. godine, naveo je Ristić.

  I konačno VKS je sada, posle tri godine ujednačene sudske prakse, odjednom promenio svoj stav i sve izvnuo naglavce, kazao je Ristić i ocenio da je „iza sva tri udara isti cilj – da banke moraju pobeđivati na sudovima.“

  Inajc se nadovezao upozorenjem da takva promena sudske prakse predstavlja gubitak pravne sigurnosti i kraj vladavine prava.

  Osporili su i zakonitost novog stava VKS, jer se, kako su podsetili, sve odluke tog suda moraju donositi javno, javnim glasanjem, mora postojati ovlašćeni predlagač, i mora biti saopšteno obrazloženje za izmenu stava, a sve je to, kako su rekli, u ovom slučaju izostalo.

  „Nema lajkova, nema pljuckana, potreban si ispred VKS danas u podne“

  Injac je najavio da će advokati danas u podne protestovati ispred VKS, i da očekuju da će taj sud povući svoju odluku i da ona nikada neće početi da se primenjuju.

  „Posledice su toliko velike, primena tog stava bi izazvala katastrofu“, rekao je Injac i poručio da će advokati biti uz građane do kraja u ovoj borbi, i da je krajnja mera obustava rada advokata i samim tim i obustava rada celog pravosudnog sistema.

  Ristić je pozvao građane da se pridruže današnjem protestu i da „zaborave na to da se borba vodi na internenetu“. „Nema lajkova, nema komentara, nema pljuckanja, potreban si danas ispred VKS u podne“, poručio je on.

  Izvor: N1

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE