Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vatikan zapošljava gardiste, osnovni uslov – zdrav i neoženjen Švajcarac katolik

  Najmanja vojska na svetu, u najmanjoj državi na svetu, povećaće se i traži nekolicinu dobrih ljudi.

  Elitna i živopisno odevena švajcarska garda ima glavnu misiju da zaštiti papu i Vatikan koji se prostire na 108 hektara, a trenutno obuhvata 110 pripadnika.

  Uoči Svete godine 2025, kada se očekuje da će milioni hodočasnika posetiti Vatikan, garda će se povećati za 25 pripadnika na ukupno 135, povećanje od gotovo 23 odsto.

  Kako bi pomogla u zapošljavanju, švajcarska garda otvorila je novu kancelariju za medije i kontakt u Švajcarskoj, navodi se u saopštenju koje je objavila Garda.

  Javiti se mogu neoženjeni Švajcarci, između 19 i 31 godine, katolici dobrog zdravlja, s „besprekornom reputacijom i visoki najmanje 1,74 metra, koji su završili osnovnu obuku u švajcarskoj vojsci“, navodi se.

  Mogu se venčati nakon što su odslužili pet godina.

  Jedinica, čija je glavna misija zaštita pape, bila je isključivo muška od osnivanja 1506. No, i to bi moglo da se promeni.

  Veća uloga žena

  Njihova nova kasarna u Vatikanu, koja počinje da se gradi 2026, biće namenjena za smeštaj pripadnica ako im papa Franja ili njegovi naslednici dopuste da im se pridruže, rekli su zvaničnici.

  Papa (85) imenovao je žene na brojne visoke položaje i vodeća mesta u vatikanskoj administraciji. U martu je predstavio novi propis koji će svakom krštenom katoliku laiku, uključujući žene, omogućiti da bude na čelu većine vatikanskih odeljenja.

  Švajcarska fondacija već je prikupila više od 37 miliona švajcarskih franaka od procenjenih 45 miliona švajcarskih franaka koliko je potrebno za zamenu sadašnje 150 godina stare kasarna.

  Papa uvodi strogu kontrolu vatikanskih finansija

   

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE