Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Papa uvodi strogu kontrolu vatikanskih finansija

  Papa Franja dao je izričit rok administraciji Svete stolice da mora do 1. oktobra da ugasi sve račune u italijanskim i stranim bankama i finansijska sredstva prebaci u Institut za verske poslove, poznatiji kao Vatikanska banka.

  Poglavar Rimokatoličke crkve doneo je dekret poznat pod nazivom „reskriptum“ kako bi sprečio vatikanska odeljenja da probijanjem rokova i otezanjem „miniraju“ napore da se raspolaganje crkvenim fondovima što pre stavi pod strogu kontrolu u skladu s novom investicionom politikom Svete stolice.

  U pokušajima da stane na kraj finansijskim skandalima koji poslednjih godina potresaju crkvu, papa je centralizovao upravljanje crkvenim novcem. U skladu s novim smernicama investicione politike, vatikanska odeljenja više neće moći po svom nahođenju i bez kontrole da raspolažu parama.

  Ključno mesto u budućim investicijama dobija Vatikanska banka, a sve transakcije biće pod budnim okom Uprave za imovinu Apostolske stolice (APSA).

  Kako izveštava Katolička novinska agencija (KNA), među onima koji će svoje račune morati da prebace u Vatikansku banku je i Državni sekretarijat Vatikana, koji ima račune u švajcarskim bankama.

  Vatikanska banka, koja je i sama bila umešana u razne afere, poput propasti Banke Ambrozijano 1982. godine, danas ima 110 zaposlenih, koji brinu o imovini 14.519 klijenata u iznosu od oko 5,2 milijarde evra.

  Prema godišnjem izveštaju iz 2021, neto profit ove crkvene finansijske institucije iznosio je u 2021. samo 19 miliona evra. To je veliki pad u odnosu na 2020, kad je banka zaradila 44 miliona.

  Nova politika raspolaganja s oko dve milijarde evra crkvenog novca trebalo bi da spreči izbijanje afera kao što je korupcionaški posao s kupovinom nekretnina u Londonu preko ofšor kompanija, zbog čega je Državni sekretarijat Vatikana izgubio 140 miliona evra.

  Zabrana ulaganja u namensku, farmaceutsku industriju…

  Prema smernicama nove investicione politike, Vatikan više neće moći svoj finansijski kapital da ulaže u proizvodnju naoružanja, farmaceutsku industriju koja promoviše kontracepciju ili laboratorije koje koriste embrionalne matične ćelije.

  Takođe, zabranjuje se ulaganje u fondove koji su indirektno povezani s pornografijom ili kockarskim biznisom. Nova pravila o finansijskom ulaganju „mršte“ se i na špekulativna ulaganja u vađenje i preradu nafte, rudarstvo, nuklearnu energiju i proizvodnju alkoholnih pića.

  Sveta stolica će ubuduće dati prioritet investicijama koje, kako piše u dokumentu, „doprinose pravednijem i održivom svetu“. To podrazumeva da će crkveni novac biti ulagan u ekološki prihvatljive projekte koji favorizuju proizvodnju čiste i obnovljive energije.

  Kako finansijska ulaganja ne bi bila u suprotnosti s crkvenim učenjem, Vatikan je početkom leta osnovao Komitet za nadgledanje investicione etike, na čijem je čelu američki kardinal irskog porekla Džozef Farel. Njemu će u ovom delikatnom poslu pomagati i četiri spoljna finansijska stručnjaka iz Velike Britanije, Nemačke, Norveške i SAD.

  Izvor: Politika

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE