Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uvozićemo zagađivače: Nove tarife za registraciju otvaraju PANDORINU KUTIJU?

  Najavljeni popusti za registraciju motornih vozila, prema kubicima i godinama, obradovali su mnoge vozače, ali uvoznici upozoravaju da bi to moglo da podstakne uvoz zagađivača, kojih u Evropskoj uniji žele da se oslobode.

  Tabela kaže da će oni koji imaju automobile između 10 i 20 godina starosti plaćati 65 odsto manji porez prilikom registracije, javlja RTS.

  Ako je prosečna starost vozila u Srbiji oko 17 godina, izgleda da je zakonodavac obuhvatio najveću populaciju i baš njoj dao najveći popust.

  Nove tarife za REGISTRACIJU VOZILA: Jeftinije i do 40.000 RSD

  „Veliki automobili jesu veliki luksuz i nose veći stepen sigurnosti, ali moramo da težimo da kupujemo nove automobile s obzirom na visoku prosečnu starost našeg sadašnjeg voznog parka“, kaže za RTS automobilski ekspert Milan Božović.

  Međutim, uvoznici smatraju da se ovim otvara pandorina kutija jer baš automobili od 10 do 20 godina starosti jesu i njajveći zagađivači.

  „Ova kategorija vozila spada u grupu najvećih zagađivača i u svetu se takvi zagađivači kažnjavaju, a u ovom slučaju ova mera je podržavajuća“, ističe Aleksandra Graovac iz Udruženja uvoznika novih vozila.

  Međutim, u međuvremenu se situacija u autosvetu obrnula 100 odsto. Prekinut je rad mnogih fabrika zbog čipova iz Kine, nedostatka magnezijuma i zbog prelaska sa motora dizel i bezin na struju, koje takođe ima za sada malo.

  Neki proizvođači više i neće izbacivati modele na benzin i dizel i direktno idu ka struji.

  Izvor: RTS

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE