Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  cene goriva, gorivo unsplash, dizel

  USVOJENO: Povećavaju se akcize na gorivo, duvan, alkohol…

  Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o akcizama, kojim se povećavaju akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za osam odsto.

  Zakon će se primenjivati od 1. oktobra 2023. godine, s tim što će se deo odredbi primenjivati kasnije.

  Povećanjem akciza, očekuje se povećanje prihoda, pre svega, od derivata nafte i cigareta od oko četiri milijarde dinara do kraja ove godine.

  Skuplji gorivo, kafa, cigarete… Kako će se povećanje AKCIZA odraziti na džep građana?

  Usvojenim zakonom uvodi se sistem e-akciza, a u okviru njega uvode se kontrolne akcizne markice sa QR kodom, precizira se i koji učesnici u prometu akciznih proizvoda su obavezni da skeniraju akciznu markicu obeleženu QR kodom.

  Očekuje se da će ovaj sistem omogućiti praćenje akciznih proizvoda, cigareta i duvanskih prerađevina koje se pri upotrebi greju, ali ne sagorevaju, čija potrošnja je u konstantnom porastu, od proizvođača odnosno uvoznika do krajnjeg korisnika kako bi se sprečila nelegalna trgovina ovim proizvodima.

  Uprava carina vodiće registar uvoznika alkoholnih pića i kafe, kako bi se što adekvatnije pratili akcizni proizvodi u svim fazama prometa.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE