Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kupovina, akciza

  Skuplji gorivo, kafa, cigarete… Kako će se povećanje AKCIZA odraziti na džep građana?

  Ukoliko Skupština Srbije narednih dana usvoji Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, od 1. oktobra ovaj namet bi trebalo da se uveća za osam posto i to na derivate nafte, duvanske prerađevine, alkoholna pića, kafu i tečnost za punjenje elektronskih cigareta.

  Novi propisi, do kraja 2023. godine, uvećali bi prihode države, pre svega od goriva i cigareta, za četiri milijarde dinara.

  To praktično znači da će za nešto manje od mesec dana verovatno ovi proizvodi poskupeti jer je jasno da će zahvatanje države biti veće, a odgovor proizvođača na ovakve izmene, i kod značajno manjih korekcija ovih dažbina, je bio skok cena naviše. Po najavama stručnjaka to će se verovatno desiti i sada pa već postoje kalkulacije da bi cene goriva mogle da skoče bar za pet dinara dok kod cigareta to može biti i znatno više.

  Pakla cigareta skuplja i više od 5 dinara

  Što znači da će u državnu kasu umesto sadašnjih 84,25 dinara ići 90,99 dinara po pakli. Koliko više, za sada je neizvesno, ali ono što je izvesno to je da je kod cigareta, gde se po dosadašnjem kalendaru dva puta godišnje, početkom januara i jula, uvećavala specifična akciza za 1,5 dinara, poskupljenja išla na 10 dinara po pakli. Pošto će se nakon usvajanja ovog Zakona, napraviti presedan, odnosno u 2023. godini će se zabeležiti i treća korekcija ovog nameta i to za 6,74 dinara, ,,šuška” se da bi zbog toga za mesec dana i duvandžije mogle da naprave svoj presedan.

  Drugim rečima zbog vanrednog i neplaniranog uvećanja specifične akcize od osam posto, koja umesto sadašnjih 84,25 dinara u državnu kasu ,,gura” 90,99 dinara po pakli, i oni bi mogli u svoje kase da ubace više od 10 dinara uobičajnog poskupljenja cigareta.

  Akciza, cigarete

  Akciza, cigarete (Pixabay)

  Korigovanje akcize

  Ono što teši je to što je član 14 predloga novog Zakona predvideo da će se nakon 1. janura 2024. nastaviti sa ustaljenom praksom da se specifična akciza koriguje naviše dva puta godišnje i to sve do kraja 2025. godine. Ta korekcija će u tom novom akciznom kalendaru biti po 1,62 dinara naviše pa bi na kraju 2025. godine trebalo da da država u svoju kasu ubaci čak 97,47 dinara po pakli. Ono što treba da se zna to je da proporcionalna akciza od 33 odsto, ostaje nepromenjena.

  Treba da se zna da ništa jeftinije neće proći ni oni koji su klasične cigarete zamenili elektronskim, jer i tečnost za njihovo punjenje imaće korekciju od osam procenata. U toj grupi su i ljubitelji nesagorevajućeg duvana, a od 1. januara 2024. godine i oni koji koriste nikotinske vrećice, koje se uvode kao novi akcizni proizvod.

  Sve te novotarije uvode se kako bi se Srbija uskladilila sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih nešto više od 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. Sve to se navodi u obrazloženju Zakona ali i očekivanja države da nakon nove akcizne politike,poskupljenje cigareta može da dovede do smanjenja korisnika ovog poroka.

  Cigarete

  Cigarete, akciza (Pixabay)

  Litar goriva će poskupeti oko 5,6 dinara

  Da li će i korekcija akciza na naftne derivate smanjiti i broj ljudi koji će koristiti svoja vozila za sada se ne zna. Ono što se zna to je da su i bez uvećanja akciza cene goriva visoke. Proizvođači će to sigurno ukalkulisati u svoje cene jer primera radi sa sadašnjih 61,50 dinara po litru, koliko se državi izdvajalo za olovni benzin, to će otići na 66,42 dinara. Kod bezolovnog benzina taj trošak to će sa 57,84 dinarta otići na 62,47 dinara.

  Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, za “Blic” kaže da će ova korekcija akciza sigurno uticati na skok cena goriva.

  ,,Povećanje akciza za osam odsto na naftne derivate je ozbiljna stvar i ja očekujem bi cena dizela nakon 1. oktobra mogla da sa 204 dinara po litru da ode na 210 dok ta korekcija kod benzina mogla bi da bude oko šest dinara odnosno sa sadašnjih 189 da ode na 195 dinara po litru. Moram da kažem da akcize od februara 2021. godine nisu usklađivane sa akciznim kalendarom, odnosno povećavane, već su povremeno smanjivane u različitim iznosima do oko 15 odsto. Ipak, ovo je sada veliki skok koji može da utiče i na druga poskupljenja“, objasnio je Atanacković.

  gorivo unsplash

  Gorivo, akciza (Unsplash)

  Veće akcize = skuplji i alkohol

  U istom paketu akcizne politike je i alkohol pa su i tu su definisane korekcije. Tako će se akciza za kategoriju jakih alkoholnih pića, koja se plaćala u iznosu od 46.250 dinara na osnovicu, koju čini jedan hektolitar čistog alkohola meren na temperaturi od 20 °C, sada biti 49.950 dinara.

  Taj obračun se obavlja tako što se osnovica množi brojem koji označava zapreminu alkohola izraženu u hektolitrima u gotovom proizvodu. Izmene se obavljaju i kod niskoalkoholnih pića i to sa sadašnjih 23,1 na 24,99 dinara po litru dok kod piva taj iznos sa 26,44 dinara po litru ,,skače” na 28,55 dinara.

  Piće, alkohol, akciza (Pexels)

  Akcize na kafu veće 9,3 dinara

  I ljubiteljima kafe verovatno će ovaj napitak zagorčati život jer i tu se uvećava akciza za osam posto. U zavisnosti od vrste, država će primera radi za neprženu kafu umesto sadašnjih 92,99 po kilogramu uzimati 100,43 dinara dok za onu prženu taj namet će skočiti za 9,30 dinara odnosno biće od 125,53 dinara.

  Inače, procenat uvećanja akciza od osam procenata odnosi se i na prirodni gas kao gorivo za motorna vozila i grejanje ali će primena početi od januara 2025. godine. Pored toga uvodi se i novi akcizni proizvod, nikotinske vrećice, koje će biti oporezovane od januara 2024. godine.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay, Pexels, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE