Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prva verzija novčanice BRIKS

  Pojavila se prva varijanta jedinstvene valute asocijacije BRIKS, saopštila je državna televizijska i radio kompanija Irana.

  „Ruski ambasador u Južnoj Africi demonstrirao je novčanicu BRIKS 100 tokom ceremonije u ambasadi UAE u Pretoriji“, napisano je na platformi X.

  Fotografija priložena uz poruku pokazuje da su zastave Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, kao i simboli država, prikazani u krugu u centru monete.

  Napominje se da je nakon demonstracija ruski ambasador predao novčanicu ambasadoru Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

  Samit BRIKS održan je u Johanesburgu od 22. do 24. avgusta. Tokom događaja, južnoafrički predsednik Siril Ramafosa najavio je da će od 1. januara 2024. još šest zemalja postati punopravne članice asocijacije, uključujući Saudijsku Arabiju, Argentinu, Egipat, Etiopiju, Iran i Ujedinjene Arapske Emirate.

  Istovremeno, brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva podržao je stvaranje jedinstvene računovodstvene valute BRIKS. On je „zeleni neokolonijalizam“ razvijenih zemalja nazvao neprihvatljivim.

  U međuvremenu, Maksim Čirkov, vanredni profesor Katedre za političku ekonomiju Ekonomskog fakulteta Ruskog univerziteta prijateljstva naroda, primetio je u razgovoru za „Izvestiju“ da je za zemlje članice BRIKS veoma korisno da izdaju sopstvenu valutu, pošto će im se otvoriti nove mogućnosti za razvoj.

  BRIKS je međudržavno udruženje osnovano u junu 2006. godine. Sada se sastoji od pet država: Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE