Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jelena Vladić

  Naučnica iz Srbije dobila međunarodnu nagradu od UNESCO

  Izuzetni mladi naučnici iz Argentine, Kameruna, Kine, Egipta i Srbije primili su 19. juna prestižnu Međunarodnu nagradu UNESCO– AI Fozan za promociju mladih naučnika u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM) na svečanosti u sedištu Uneska u Parizu.

  Svaki laureat je kući odneo novčanu nagradu od 50.000 dolara i medalju. Među njima je dr Jelena Vladić (37) iz Srbije. Ona je razvila inovativne ekološke procese ekstrakcije kako bi dobila proizvode od aromatičnog i lekovitog bilja i dodala vrednost hrani i poljoprivrednom otpadu.

  Doktorka je koristila mikroalge iz tretmana otpadnih voda za ekstrakciju bioaktivnih jedinjenja. Iako su mikroalge poznate po tome što su bogate hranljivim materijama i komponentama važnim za zdravlje, one koje se uzgajaju u otpadnim vodama se obično smatraju nebezbednim za upotrebu kod ljudi i životinja zbog njihovog porekla i potencijalne kontaminacije.

  Međutim, revolucionarno istraživanje Jelene Vladić otkrilo je da zeleni rastvarač koji se zove subkritična voda može efikasno da prečisti biomasu mikroalgi dobijenu prečišćavanjem otpadnih voda. Ovaj proces ekstrakcije eliminiše patogene i osigurava da su dobijeni tečni ekstrakti sigurni i da sadrže bioaktivne komponente koje se mogu koristiti u različitim industrijama. Njen pristup bi mogao da doprinese istinski kružnoj ekonomiji.

  Dr Vladić je bivši profesor Tehnološkog univerziteta u Novom Sadu, a trenutno je član NOVA škole nauke i tehnologije Univerziteta NOVA u Lisabonu.

  Podsećamo, mlada naučnica je 2020. dobila priznanje i nacionalnu stipendiju u okviru prestižnog međunarodnog programa L’Oreal-UNESCO „Za žene u nauci“. Ova nagrada se dodeljuje najboljim mladim naučnicima za izuzetna naučna istraživanja i ima za cilj da da podršku eminentnim istraživačima u njihovom daljem naučnom i stručnom usavršavanju.

  Nagrada se realizuje u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalnom komisijom za UNESCO i kompanijom L’Oreal Balkan.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot YT UNESCO

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE