Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Titanik, zlatni sat sa titanika

  Platili 250.000 USD da vide Titanik i nestali: Ko stoji iza ekspedicije i šta je cilj?

  U toku je velika pomorska operacija potrage i spasavanja članova posade podmornice koja je nestala tokom ekspedicije u Atlantskom okeanu, gde se nalazi olupina Titanika.

  Podmornica OceanGate Expeditions u kojoj je pet ljudi, među kojima je i britanski milijarder Hamiš Harding prijavljena je da je nestala oko 435 milja (700 kilometara) od obale Njufaundlenda u Kanadi u nedelju uveče.

  Američka i kanadska obalska straža ulažu napore da lociraju podmornicu koja može da dostigne dubinu od 4.000 metara i omogući dovoljno kiseonika da njih petoro na brodu mogu da prežive 96 sati.

  Kompanija, koja naplaćuje do 250.000 dolara da odvede goste na lokaciju Titanika, saopštila je da „radi na bezbednom povratku članova posade“.

  „Duboko smo zahvalni na velikoj pomoći koju smo dobili od nekoliko vladinih agencija i dubokomorskih kompanija u našim naporima da ponovo uspostavimo kontakt sa podmornicom“, navela je.

  U potragu su uključeni vojni avioni velikog dometa, uključujući C130.

  Šta je OceanGate Expeditions?

  OceanGate Expeditions je 2009. godine u državi Vašington osnovao američki avanturista i bivši investicioni bankar Stokton Raš.

  Obučeni vazduhoplovni inženjer počeo je da nudi podvodne ture u specijalno dizajniranim plovilima koje je razvila NASA.

  U intervjuu za The Independent 2017. godine, rekao je da je prvobitno želeo da postane astronaut, ali da su ga kasnije privukla podvodna istraživanja.

  „U svemirskom vakuumu, po definiciji, nema ničega. To znači sjajan pogled, ali poslednja granica za nove oblike života i otkrića je podvodni svet – najmanje u narednih 200-300 godina“, izjavio je Raš.

  Titanik leži 370 milja od obale Njufaundlenda u Kanadi u severnom Atlantskom okeanu otkako je potonuo 1912. godine, kada je poginulo 1.500 ljudi.

  Olupina je otkrivena 1985. godine, a 2012. godine proglašena je UNESCO-vom kulturnom baštinom.

  Od tada je bio predmet fascinacije timova za istraživanje dubokog mora.

  Putovanje do olupine Titanika

  Kompanija je 2021. godine pokrenula svoju prvu turneju na Atlantskom okeanu, u podmornici za pet osoba napravljenoj od ugljeničnih vlakana i titanijuma koji može da dostigne dubinu od 4.000 metara.

  Članovi ekpedicije polaze iz Sent Džonsa, u Njufaundlendu, u Kanadi, i prevoze ih iznajmljenim okeanskim brodovima.

  Za svoju poslednju ekspediciju, OceanGate je angažovao Polar Prince-a, kojim je ranije upravljala Kanadska obalska straža. Može da preveze desetine putnika i posadu podmornice do mesta olupine.

  Na putovanje je trebalo da krenu krajem maja i da dođu krajem juna, prema dokumentima koje je AP dobio od Okružnog suda SAD u Virdžiniji, koji upravlja mestom olupine.

  Ekspedicija podmornicom Titan

  Titanova tehnologija pruža „nenadmašan pogled“ na duboki okean.

  Titan može „da izdrži ogromne pritiske dubokog okeana“, navodi OceanGate u sudskim dokumentima.

  Prva putovanja Titana do olupine Titanika dala su putnicima izbliza uvid u najpoznatiju olupinu na svetu u završnoj fazi propadanja.

  Snimci sa jedne ekspedicije pokazuju da je čuvena kada u kapetanovoj odaji, za koju se smatralo da je izgubljena zbog propadanja, u stvari, još uvek netaknuta.

  Pokazali su i da se dezintegracija broda nastavila zbog korozije soli, podvodnih struja okeana i bakterija.

  Prikupljanje arheoloških i bioloških podataka

  Ekspedicija 2022. godine imala je pet misija. Svaka je trajala nekoliko dana i imala je nekoliko zarona koji su mogli da traju i do deset sati.

  Na svakoj je bio najmanje jedan naučnik ili stručnjak za sadržaj kako bi prikupio „arheološke i biološke podatke“ sa ciljem razumevanja ponašanja i retkosti života na takvoj dubini, istovremeno pomažući da se predvidi u kojoj meri propadaju duboko potopljena plovila, prema sajtu OceanGate.

  Renata Rojas, koja je bila jedan od putnika na ekspediciji 2022, rekla je za Indipendent u intervjuu da je videti Titanik izbliza ispunjenje životnog sna.

  OceanGate ekspedicija 2023.

  OceanGate ekspedicija 2023. bila je treća po redu.

  Osim odvođenja posetilaca na olupinu, OceanGate Expeditions sprovodi longitudinalno proučavanje brzine propadanja Titanika, putem slika, video-zapisa, laserskih i sonarnih podataka.

  „S obzirom na masivne razmere olupine i polja krhotina, biće potrebno više misija, koje se obavljaju tokom nekoliko godina, da bi se u potpunosti dokumentovalo i modeliralo mesto olupine“, navodi OceanGate na svojoj veb stranici.

  Stokton Raš je za Independent 2017. rekao da podvodne ture nisu za svakoga.

  Pre pokretanja ekspedicije na Titanik, Raš je istakao da je vodio bivše penjače na Everest, filmske stvaraoce i nautičke arheologe na podvodne ture.

  Njegov najstariji putnik imao je 92 godine, a najmlađi 12 godina u podmornicama za četiri ili pet osoba.

  Francuski istraživač Pol-Henri Nargeolet, za koga se veruje da se nalazi u podmornici koja je nestala, rekao je za Irish Examiner 2019. da su se porodice nekih žrtava Titanika protivile ekspedicijama na olupinu.

  Oko 340 tela, od procenjenih 1.500 ljudi koji su izgubili živote, pronađena su nakon što je Titanik potonuo 1912. On je rekao da su se ona izgubljena u moru verovatno odavno raspala i da nikada nije video tela u području olupine.

  On je za novinski sajt rekao da se istraživanje olupine odnosi na balansiranje naučnog interesa i poštovanja mrtvih.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE