Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  UN pregovara sa Moskvom o produžetku „žitnog koridora“

  Najviši zvaničnici Rusije i Ujedinjenih nacija razgovarali su u Švajcarskoj o produžavanju sporazuma kojim bi se omogućile isporuke ukrajinskog žita i ruski izvoz hrane i đubriva i olakšala globalna kriza hrane.

  Šef humanitarne službe UN Martin Grifits i šefica UN za trgovinu Rebeka Grinspan, zadužena za rusku stranu sporazuma, sastali su se u Ženevi sa ruskim timom na čelu sa zamenikom ministra spoljnih poslova Sergejem Veršinjinom.

  Portparolka UN u Ženevi Alesandra Veluči izjavila je da bi diskusija trebalo da unapredi postignut dogovor koji omogućava nesmetan izvoz hrane i đubriva poreklom iz Rusije na svetska tržišta.

  Dogovor je kritičan jer su Ukrajina i Rusija glavni dobavljači pšenice, ječma, suncokretovog ulja i druge hrane, posebno u delovima Afrike, Bliskog istoka i Azije gde mnogi ljudi već gladuju i gde su cene hrane.

  Mogućnost da ratni sporazum ne bude obnovljen izaziva da će se globalna prehrambena kriza pogoršati.

  Zvaničnici Ujedinjenih nacija kažu da će se sastanak fokusirati na „potpunu implementaciju“ dva odvojena sporazuma potpisana sa Rusijom i Ukrajinom u Istanbulu 22. jula.

  Rusija je nakratko suspendovala svoje učešće u sporazumu pre dve nedelje, navodeći kao razlog ukrajinski napad dronovima na njenu crnomorsku flotu u Krim.

  Ruske vlasti su saopštile da su nezadovoljne implementacijom sporazuma i da još nisu odlučile da li da produže sporazum koji je sklopljen uz posredovanje UN i Turska i koji bi trebalo da istekne 18. novembra.

  Ne postoje sankcije SAD ili Evropske unije na rusku hranu i đubrivo, ali ruske diplomate navode probleme u finansiranju i osiguranju brodova kao i u pronalaženju luka u koje mogu da pristanu.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE