Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I smrt kraljice „doprinela“ padu BDP Velike Britanije

  Bruto domaći proizvod (BDP) Velike Britanije se smanjio u trećem tromesečju ove godine, saopštila je zvanična statistička služba, dok prognostičari upozoravaju da će se to nastaviti mesecima.

  Zavod za statistiku saopštio je da je bruto domaći proizvod opao za 0,2 odsto od početka jula do kraja septembra, što je manje nego što se očekivalo, ali se ipak smagtra da to signalizira početak duge recesije.

  BDP je u septembru opao za 0,6 odsto, a u avgustu za 0,1 odsto, saopštio je Zavod za statistiku. Rečeno je da su uzroci pad proizvodnje i dodatni praznik povodom smrti kraljice Elizabete Druge, a to je doprinelo „primetnom padu maloprodaje“.

  Rečeno je i da je BDP sada za 0,2 odsto manji nego u februaru 2020, neposredno pre no što je pandemija kovida-19 na više meseci zatvorila velike delove privrede.

  Britanska, kao i privrede mnogih drugih zemalja, ima problema jer je ruska invazija na Ukrajinu povećala cene hrane i energije, gurajući inflaciju potrošačkih cena na maksimum za 40 godina.

  Beta/AP

  Banka Engleske povećala je svoju glavnu kamatnu stopu prošle nedelje za tri četvrtine procentnog poena, na tri odsto, što je najveće povećanje za tri decenije. Finansije Velike Britanije su se pogoršale kada je sada bivša premijerka Liz Tras 23. septembra objavila ogroman paket nefinansiranih smanjenja poreza.

  Tras je podnela ostavku manje od mesec dana posle te svje odluke, ostavljajući svog naslednika, premijera Rišija Sunaka, i šefa trezora Džeremija Hanta da nađu milijarde kako bi ojačali javne finansije.

  Hant bi sledeće nedelje trebalo da sačini izveštaj o budžetu za vanredne situacije u kojem se očekuju i povećanje poreza i smanjenje javne potrošnje.

  Nikolas Hiet, analitičar u investicionoj firmi „Velt klab“, rekao je da „s obzirom da potrošači zatvaraju vrata prd tešku zimu i da vlada predlaže značajna povećanja poreza i smanjenje potrošnje, mislimo da će se BDP smanjiti i u četvrtom kvartalu“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE