Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ujedinjeni protiv kovida: APEL GRAĐANIMA zbog novog talasa, poštujte ovih 5 mera

  Lekari okupljeni oko inicijative „Ujedinjeni protiv kovida“ uputili su javni apel svim građanima Srbije, u kojem upozoravaju na pogoršanje epidemiološke situacije u zemlji i pozivaju da se poštuju sve protivepidemijske mere.

  Na Fejsbuk stranici Ujedinjeni protiv kovida osvanuo je poziv lekara u kojem apeluju na građane da poštuju pet osnovih mera zaštite od širenja virusa COVID-19.

  „Epidemiološka situacija se iz dana u dan pogoršava i uskoro se očekuje novi talas epidemije koji ne mora da bude slabiji od prethodna dva, sa nesagledivim posledicama po narodno zdravlje i zdravstveni sistem“, ističe se, između ostalog, u apelu lekara čije delove vam prenosimo u nastavku:

  Poštovani građani i građanke, dragi naši pacijenti,

  Ovaj apel tiče se svih nas, ko god da smo, kome god narodu i veri pripadali i koju god političku opciju podržavali. U njemu nema podela na dobre i loše, na naše i njihove.

  Epidemiološka situacija u našoj zemlji se iz dana u dan pogoršava. Očekuje se uskoro novi talas epidemije izazvane korona virusom, koji ne mora da bude slabiji od prethodna dva, sa nesagledivim posledicama po narodno zdravlje i zdravstveni sistem. Na vrhuncu prošlog epidemijskog naleta, samo nekoliko dana nas je delilo od kolapsa zdravstvenog sistema, trenutka kada za ozbiljno obolele nema slobodnih mesta u zdravstvenim ustanovama opredeljenim za lečenje i negu kovid bolesnika.

  To je prag takozvanog „italijanskog scenarija“, kada usled ogromnog broja novoobolelih više nije moguće lečiti sve one kojima je pomoć neophodna i kada zbog potpunog gubitka kontrole nad epidemijom umiranje postaje masovno. Tada postaju ugroženi svi kojima je potrebna zdravstvena pomoć i nega, oboleli od kovida, ali i veliki broj naših sugrađana koji boluju od raka, infarkta i drugih srčanih oboljenja, kao i svi kojima je potrebna bilo koja hirurška intervencija. Nema mesta u bolnicama, nema mesta u intenzivnim negama, nema dovoljno lekara i sestara za neprekidnu brigu o ogromnom broju obolelih. Kako strašno može da izgleda taj scenario, videli smo nedavno u Novom Pazaru i Tutinu. Posledice su tragične.

  Kako možete da pomognete sebi, vašim najbližima i zdravstvenim radnicima?
  Jednostavno!
  Da SADA i ODMAH počnete da DOSLEDNO poštujete jednostavne protivepidemijske mere:

  1) Da PRAVILNO nosite masku za lice – UVEK kada boravite u zatvorenom prostoru (u javnom prevozu, prodavnicama, tržnim centrima, učionicama, restoranima, kafićima, pekarama, poštama, bankama, na sastancima…);
  2) Da držite bezbedno odstojanje od oko 2 metra od svih osoba u vašoj okolini;
  3) Da nosite masku za lice i kada ste na otvorenom prostoru, ukoliko niste u mogućnosti da obezbediti međusobno rastojanje od oko 2 metra u odnosu na druga lica u vašoj okolini;
  4) Da redovno i češće nego uobičajeno perete ruke bar 20 sekundi vodom i sapunom i povremeno ih dezinfikujete alkoholom;
  5) Da u narednih nekoliko meseci izbegavate skupove i NE ORGANIZUJETE slave i proslave, koje su potencijalno najveći izvori širenja zaraze.

  Ne ugledajte se na političare!

  Dodaju da je važno razumeti da niko nije potpuno zaštićen od infekcije ukoliko samo jedna osoba u zatvorenom prostoru ne nosi masku ili je ne nosi pravilno, te da je zato pravo i obaveza da se zamoli osoba koja ne nosi masku da je odmah stavi na lice ili da napusti prostor.

  „Molimo vas da se ne ugledate na političare. Oni se, ne samo u našoj zemlji, već i u mnogim drugim sredinama u svetu, ponašaju bahato, nekažnjeno krše protivepidemijske mere i ugrožavaju okolinu. Umesto da daju primer građanstvu kako se štiti od infekcije virusom, oni često podstiču modele ponašanja koji pogoduju širenju epidemije“, navodi se u apelu.

  Takođe, lekari mole građane da ih poslušaju.

  Molimo vas da poslušate nas, vaše lekare, koji smo zajedno sa medicinskim sestrama, tehničarima i svim zaposlenim u domovima zdravlja i bolnicama, prethodnih 6 meseci uz nadljudske napore danonoćno brinuli o vama, čuvali vam zdravlje i živote, čineći to često na uštrb sopstvenog zdravlja i na račun vremena provedenog sa našim porodicama.

  Potpuno smo svesni činjenice da je Krizni štab u velikoj meri izgubio poverenje u narodu. Opravdano. Zato smo se i okupili, da pokušamo da profesionalnim istupanjem i postupanjem sačuvamo živote i zdravlje mnogih!

  Da na kraju kažemo i ono što verujemo da sigurno unapred znate: da ćemo vas, bez obzira kako se budete ponašali, bez obzira da li nosite maske ili ne, da li slavite ili ne, lečiti podjednako savesno i posvećeno kao do sada. To pitanje se uopšte ne postavlja.

  Mi vas samo molimo da nas pažljivo saslušate i da nam, čuvajući sebe i druge, date šansu da vam pomognemo.
  Verujemo da ćete nas razumeti i poslušati. Jer jedina šansa da uspemo u ovoj borbi sa virusom je da budemo zajedno, ujedinjeni, zaklučuje se u apelu inicijative „Ujedinjeni protiv kovida“.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

   

  https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=127129859153138&id=103271028205688

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE