Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Očekuje se više ZARAŽENIH, ali ne preko 200 dnevno

  Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da uvođenje vanrednog stanja u Srbiji za sada nije opcija i da se o tome ne razmišlja, odnosno da će od ponašanja građana zavisiti u kom će se pravcu razvijati epidemiološka slika.

  U narednim danima on očekuje da će doći do povećanja aktivnosti virusa i da će dnevno biti trocifren broj zaraženih, mada bi taj broj trebalo da bude ispod 200.

  Kako je Kon rekao za RTS, najveći broj zaraženih je u Beogradu, a za sada procena da se oko pet procenata zaraženih „preliva“ iz okruženja, dok je najveća transmisija bolesti u populaciji starosti 20 do 40 godina.

  Kon je dodao da je prošle nedelje koronavirus otkriven u 25 škola, ali da su sve sporadični slučajevi koji se dobro nadziru.

  „Ako ne uspemo da zadržimo dobar nadzor u školama, onda može doći do restriktivnih mera u nekim školama, ali to trenutno nije opcija. Ako dođe do pogoršanja, u nekim školama nije nemoguće da se pređe na onlajn nastavu, ali se to ne odnosi ne sve škole“, rekao je Kon.

  Na pitanje o leku remdesivir koji je od danas dostupan i u Srbiji, Kon je objasnio da on ne pomaže u samom suzbijanju epidemije već da eventualno može da pomogne već obolelima, i ponovio da zato „infektolozi insistiraju da se o tome ne govori mnogo“, ali da je svakako „dobro što je prisutan“.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE