Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  UHAPŠEN carinski agent C&A, oštetio državu za 750 miliona RSD

  Policija je uhapsila carinskog agenta kompanije C&A Srbija zbog sumnje da je iskoristivši logo te kompanije sastavio 65 lažnih carinskih deklaracija u kojima je unosio vrednost robe u višestruko nižim iznosima od stvarne vrednosti.

  Policija je u saradnji s Upravom carina uhapsila A. J. (1973) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca i oštetio državu za više od 750 miliona dinara.

  Kako se sumnja, A. J. je radeći u Privrednom društvu Quehenberger Logisticc SRB d. o. o. Šimanovci, od januara 2019. do septembra 2021. godine, iskorišćavanjem statusa odgovornog lica ovlašćenog za nosioca odobrenja PD C&A MODA RS d. o. o. Beograd, sačinio i overio carinsko-finansijsku dokumentaciju sa neistinitom sadržinom, za robu koja je iz Kine dopremana kontejnerski brodom u Luku Rijeka, odakle je posredstvom hrvatskih auto-prevoznika transportovana u Srbiju.

  A. J. je, kako se sumnja, na graničnim prelazima Batrovci i Šid angažovao špeditere, koji su po njegovom nalogu sačinjavali tranzitne deklaracije u kojima je navedeno da je roba vlasništvo PD C&A MODA RS d. o. o. Beograd i korišćenjem statusa tzv. „kućnog carinjenja“, roba je dalje transportovana u Srbiju i isporučena je nepoznatim kupcima.

  Nakon toga, A. J. je, kako se sumnja, iskoristivši logo PD C&A MODA RS doo Beograd, sastavio 65 lažnih carinskih deklaracija u kojima je unosio vrednost robe u višestruko nižim iznosima od stvarne vrednosti, koje isprave je korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata prosledio u informacioni sistem Uprave carina i tako bez kontrole okončao carinski postupak.

  Kupovao stanove i garaže

  Na taj način on je, kako se sumnja, pribavio protivpravnu imovinsku korist i prouzrokovao štetu Republici Srbiji u ukupnom iznosu od 750.562.946 dinara.

  Kako se sumnja, A. J. je u nameri da prikrije nezakonito poreklo imovine, deo novca uložio u kupovinu nepokretnosti i to nekoliko stanova i garažnih mesta na teritoriji grada Beograda.

  Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

  Kompanija C&A Srbija, deo holandskog brenda robnih kuća za odeću, proglasila je početkom meseca insolventnost i pokrenula stečajni postupak, navodeći da je postala meta organizovane carinske prevare.

  Izvor: RTS

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE