Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najbogatija žena u Aziji IZGUBILA više od polovine bogatstva

  Bogatstvo Yang Huiyan, najbogatije žene u Aziji, palo je na 11 milijardi dolara sa skoro 24 milijarde ove godine, a sve to zbog kineske imovinske krize koja eskalira.

  Ovaj 41-godišnjakinja kontroliše Country Garden Holdings, najvećeg kineskog investitora za nekretnine po prodaji. Njen udeo je u velikoj meri prenet sa njenog oca Yang Guoqiang, koji je osnovao kompaniju u Fošanu, provinciji Guangdong, 1992. godine.

  Akcije Country Garden Holdings izgubile su više od polovine svoje vrednosti ove godine, pošto se sektor nekretnina u zemlji bori sa padom cena nekretnina, slabljenjem potražnje kupaca i krizom neplaćanja duga koja je zahvatila neke od najvećih investitora od prošle godine.

  Uprkos tome što je izgubila više od polovine svog bogatstva, Yang je i dalje najbogatija žena u Aziji, prema Blumbergovom indeksu milijardera. Pad njene neto vrednosti smanjio je jaz u bogatstvu između nje i kolega milijardera u Kini, stavljajući Yang u poziciju samo nekih 100 miliona dolara od toga da je nadmaši Fan Hongwei u bogatstvu.

  Yang Huiyan

  Evergrande, najzaduženija kineska firma za nekretnine, u decembru je platila svoje obveznice u američkim dolarima nakon višemesečnih problema sa likvidnošću. Od tada, nekoliko drugih velikih investitora, uključujući Kaisa and Shimao Group, takođe su tražili zaštitu od kreditora.

  Poslednjih nedelja kriza sa nekretninama je eskalirala, pošto su hiljade nezadovoljnih kupaca kuća koji su uplatili avanse za nedovršene kuće pretili da će prestati da plaćaju hipoteke ako izgradnja ne bude završena na vreme.

  Opala prodaja nekretnina u Kini

  Country Garden se takođe suočava sa rastućim stresom likvidnosti. U sredu je investitor najavio da će prodati akcije sa skoro 13 odsto popusta kako bi prikupio 2,83 milijarde HK$ (361 milion dolara). Deo prihoda biće iskorišćen za otplatu ofšor duga kompanije.

  „Bojkoti hipoteke predstavljaju dvostruku pretnju za investitore i tržište nekretnina“, rekli su analitičari Capital Economics-a u izveštaju u sredu.

  Oni su skrenuli pažnju na problem nesposobnosti investitora da završe nekretnine koje su već prodali, što „odbija nove kupce kuća“. Bojkoti su takođe učinili da banke budu opreznije u pogledu izdavanja hipoteka, što bi moglo dodatno da ugrozi prodaju imovine, dodaju oni.

  Kina, infrastruktura (Unplash)

  U izveštaju S&P Global Ratings procenjuje da bi prodaja nekretnina u Kini mogla pasti za trećinu ove godine zbog hipotekarnih štrajkova, jer ljudi veruju da investitori neće moći da završe unapred prodate jedinice na vreme – što je najčešći način na koji prodaju kuće u država.

  „Bez prodaje, mnogo više developera će propasti, što je i finansijska i ekonomska pretnja“, kažu analitičari Capital Economics-a.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YT/Unplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE